Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 15.02.2018.
00:53
B. Božin - Vesti A

Albanski karteli osvajaju Evropu (3): Uzaludni rat Edija Rame

Uspon klanova u Albaniji počeo je još 90-ih godina prošlog veka. Artan Hodža, TV voditelj koji ih istražuje, tada je bio sportski novinar i izveštavao je o Dinamu iz Tirane, velikom fudbalskom klubu. Bilo je to vreme bolnog prelaza od diktature, koja je decenijama okovala zemlju kao danas Severnu Koreju, do demokratije u kojoj je vladao haos - nemiri i bezakonje u kojima su se klanovi brzo plodili.

EPA/Malton Dibra
Bitka za ulaz u EU: Albanski premijer Edi Rama

Artan Hodža je video njihove bosove kako sede pored funkcionera na tribinama. Kad je 1997. godine građanski rat uzdrmao zemlju, urednik ga je postavio za izveštača jer Hodža je znao imena šefova kartela koji su povlačili konce i znao je čime zarađuju novac.

Idealna klima za heroin

Mnogi od njih su se obogatili na heroinu. Klanovi su profitirali od balkanske rute, najvažnijeg trgovinskog puta za ovu drogu, koji direktno kroz albanska dvorišta vodi do zapadne Evrope. Trgovina je početkom 2000-ih godina proširena novim bum-poslom - kanabisom. Za to je albanska klima sa 280 sunčanih dana godišnje gotovo idealna. U međuvremenu su Albanci postali neprikosnoveni broj jedan u evropskoj proizvodnji marihuane. Bilo je samo pitanje vremena kad će se umešati i u poslove s kokainom, na kome zarađuju najviše novca.

Danas, samo nekoliko godina kasnije, robu nabavljaju direktno od proizvođača iz Južne Amerike, bez ikakvih posrednika. To je bila ratna objava za sve igrače u najbrutalnijem od svih segmenata sa drogom. Koliko beskompromisno su se ubacili u posao, pokazalo se prošle godine u Amsterdamu i Londonu, najvećim kokainskim gradovima Evrope. Tamo je pre nekog vremena opozvan albanski ambasador, kao reakcija na nasilje koje je na ulicama izvan kontrole.

Moćni porodični savezi

Tri glavna razloga su odgovorna za napredovanje mafije, smatra Artan Hodža. Prvo, struktura klanova. Drugo, geografski položaj Albanije. Treće: politika.

- To je kao u stakleniku - ako klima odgovara, tada sve buja - objašnjava Hodža. On navodi da ima 20 velikih klanova u Albaniji s vezama u inostranstvu koji operišu preko moćnih porodičnih saveza, pomognuti usko povezanom mrežom bratstava, stričeva i rođaka. Karta za ulazak u te krugove se ne kupuje, nego rađa. Time su albanski klanovi manji po brojnosti od velikih italijanskih mafijaških udruženja Koza Nostre ili Ndrangete, ali su istovremeno imuni na izdaju i raspad.

- Kod Italijana kum odlučuje kao diktator, ovde se vlada u savezu. Ako skloniš jednog brata, sledeći preuzima - objašnjava Hodža.

Novinar "Šterna" Jonas Breng se u jednom kafeu u zadnjem dvorištu, u mestu na severozapadu Albanije sreo sa trgovcem droge i ubicom pod pseudonimom Samo, koji zbog sukoba sa zakonom ne može da otkrije ime. On predvodi malu grupu gangstera koji u okolini zarađuju novac od kokaina i kanabisa. Samo je krupan čovek, ali on je ono što bi u Albaniji nazvali sitna riba, opisuje ga Breng.

Za dilere poput njega, situacija je trenutno komplikovana. Jer, albanski predsednik Edi Rama želi da zemlju uvede u EU. Zbog toga je objavio rat pre svega proizvodnji kanabisa. Specijalna policija u Tirani zaustavlja brojne luksuzne automobile, kontroliše dokumenta, pretresa gepeke. Specijalne jedinice upadaju na plantaže kanabisa, oduzimaju oružje i spaljuju polja na kojima seljaci godinama uzgajaju marihuanu.

- Oni hoće da dokažu EU da stvarno nešto rade - kaže Samo.

- Ali, to je smešno, tu bitku ne mogu da dobiju!

On je tu odrastao, ali je živeo više godina u Njujorku gde je uhapšen zbog organizovanog kriminala, trgovine drogom i ubistva, zbog čega je dospeo i u medije. Samo je ponovo slobodan jer su neki svedoci netragom nestali za vreme procesa, o čemu priča sa zagonetnim smeškom.

U memljivoj dnevnoj sobi sa spuštenim žaluzinama jedan sat kasnije je potonuo u kauč, a na stolu leži roba: plastična kesica kanabisa i nešto kokaina. Kanabis dolazi iz okoline, a koks preko veze u luci Vlora.

To je albanski kum

Na stolu TV-voditelja Artana Hodže u njegovoj kancelariji gomila pisama gledalaca, u kojima ljudi šalju informacije o kartelima. Oni ih šalju njemu, a ne policiji jer više veruju debeljuškastom TV voditelju nego vlastitoj državi, primećuje novinar "Šterna". Iz hrpe pisama Hodža izvlači novine i pokazuje sliku muškarca u odelu, kratke, smeđe kose i s borama čoveka na izmaku četrdesetih.

- To je on - kaže Hodža. - To je Klement Balili.

Novi put droge

Da južnoamerički karteli u međuvremenu direktno prebacuju robu u Albaniju je novina jer je to zaobilazni put do najvećih tržišta u zapadnoj Evropi. To upravo dokazuje novu moć Albanaca.

- Oni znaju da možemo njihovu robu da valjamo svuda, u Danskoj, Nemačkoj, svejedno - naglašava Samo, koji je platio 30.000 evra za jedan kilogram.

Lokalna policija mu, za razliku od one u Tirani, ne pravi probleme.

- Siromašan policajac nije glup. Ako hoće da me uhapsi, moja braća će prvo njega da ubiju, a zatim i njegovu kompletnu porodicu - objašnjava Samo.

U koferu, pored sofe na kojoj sedi nalaze se jedan mitraljez, dva pištolja, jedna auto-bomba i gomila municije. Likvidacija najčešće nije ništa lično, ali se zna za šta sleduje.

- Ako nemaju strah od tebe, onda te zajebavaju - kaže nemačkom reporteru dok liže kokain s prsta.


Sutra: Albanski karteli osvajaju Evropu (4): U gnezdu klana Balili

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online