Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 09.02.2018.
08:44
Vestionline A

"Put ka EU dalek, Albanija može da prestigne Srbiju"

"Fajnenšel tajms" ocenjuje da, posle predstavljanja Strategije EU za Zapadni Balkan, izgledi da te zemlje uđu u Uniju ostaju daleki.

EPA/Julien Warnand
Srbija je daleko od EU

Međutim, kako se dodaje u tekstu čije delove je preno Sputnjik, Evropa ne bi smela da odustane od svoje namere, inače će Rusija i Turska zauzeti njeno mesto.

- Nakon duge pauze, EU je ponovno spremna da diskutuje o proširenju svojih granica - ističe FT i podseća da je još prošle godine predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker vladama šest zemalja Zapadnog Balkana obećao "pouzdanu perspektivu članstva u EU". 

Britanski list ipak podseća da je od 2004. godine došlo do zamora od proširenja EU na istok i da su problemi sa migrantima izazvali ogorčenje među biračima u Uniji. Autor teksta, međutim,napominje da ne bi trebalo zaboraviti na važan segment, a to je geostrateški značaj koji bi proširenje EU imalo u slučaju Zapadnog Balkana. 

Dodaje se i da je i dalje u interesu svih strana da ulazak zemalja Zapadnog Balkana u EU bude realna perspektiva za balkanske zemlje u kojima su mnogi, nakon tolikih godina čekanja na pragu, postali veoma sumnjičavi po pitanju iskrenosti Brisela.

Referendum ili izbori

Podsećamo, predsednik Aleksandar Vučić izjavio je, na konferenciji za medije sa Johanesom Hanom, da su pred Srbijom velike prepreke, o kojima će morati građani da odluče.

Kako kaže, reč je o "planinama prepreka", a istakao je pre svega pitanje Kosova i Metohije, kao i granice sa BiH i Hrvatskom.

- Da li su to za nas lake prepreke? Nisu, kao Himalaji su, ali ne bismo bili prvi koji su se popeli na Mont Everest - istakao je Vučić.

Vučić je tu istakao i da je reč o “toliko krupnim pitanjima da će građani morati da se izjasne o njima“.

List navodi i da su sve te zemlje nakon teškog perioda devedesetih godina prošlog veka postigle određenu stabilnost, što se takođe mora uzeti u obzir, kao i da je veoma važna uloga Zapadnog Balkana u praćenju velikog migracionog talasa. 

- Obećanja o članstvu aktivirala su niz teških odluka koje su zemlje Zapadnog Balkana donele kako bi postale deo EU. Na primer, Srbija je napravila ozbiljne ustupke u vezi sa Kosovom. Međutim, put ulaska u EU ostaje veoma dug, a u međuvremenu se uticaj EU smanjuje. Danas je samo 26 odsto Srba za ulazak u Evropsku uniju - piše britanski list. 

Ko vreba iza ugla, ako Srbija odustane?

"Fajnenšel tajms" upozorava i da "Rusija i Turska spremno čekaju da zauzmu mesto EU ako EU odustane".

List potom navodi i da je činjenica da da ni jedna od šest zapadnobalkanskih zemalja nije ispunila još kriterijume za članstvo.

Pošto je Junker izjavio da će se realna perspektiva ocenjivati u skladu sa realnim napretkom zemalja, to znači, navodi FT, da teoretski, neka od tih zemalja može prestići druge na putu ka EU tokom tog perioda.

- Tu se pre svega misli na to da EU prepozna napredak Albanije i prekine sve teorije o navodnom favorizovanju Srbije na putu ka članstvu - piše list. 

Podsetimo, isti list je pre par dana objavio i tekst u kom se navodi da je EU spremna da u svoje članstvo uključi svih šest zemalja Zapadnog Balkana pa i Kosovo, što je bilo u suprotnosti sa tada objavljenim protivljenjem Španije, u vidu "non-pejpera".

Razlog za taj stav Unije je upravo što se preko Balkana odvijaju glavne rute migranata s kojima se EU muči. 

U istom tekstu je doduše napomenuto i da neće biti prepreka na putu ka članstvu tih zemalja, kao i da su one trenutno daleko od EU standarda, između ostalog i zbog velikih problema s korupcijom.

Takođe, kako je tada napisano, ni jedna zemlja neće moći u EU pre nego što reši sva otvorena pitanja koja postoje već godinama.

POVEZANE VESTI

Petak 09.02.2018. 11:12
Нека је Албанији срећан пут у ЕУ. То ће надајмо се допринети српским политичарима да промену свој курс. Српско чланство у Еу је од користи само неодговорним "српским" политичарима да олакшају печалбарима шетњу по Европи и слање пара у Србију да би они могли да причају бајке народу о доброј економској ситуацији у Србији.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online