Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 07.02.2018.
17:05
Vestionline, N1 A

AFP o Angeli Merkel: "Čelična kancelarka" oslabljena

Angela Merkel sa 63 godine od kojih je 12 na vlasti, dugo je važila za "čeličnu kancelarku", a sada je oslabljena posle migrantske krize i četiri meseca pregovora o sastavljanju nove nemačke vlade.

Tanjug/AP
Nemačka štampa od tada piše o "eroziji" predsednice vlade, njenom slabljenju

Pregovori o formiranju nove vlade i to posle septembarskih izbora na kojima je stranka kancelarke osvojila najviše glasova, ali znatno manje nego ranije, izgledali su kao "put nošenja krsta", ocenila je agencija AFP.  

Dogovor o formiranju vlade sa Socijaldemokratskom partijom (SPD) postignut je u sredu ujutro posle još jdne runde od 24 sata pregovora. Međutim, treba sačekati još tri do četiri nedelje dok konačnu odluku o prihvatanju koalicije ne donese SPD.

Od jeseni, ništa nije išlo po planu za kancelarku. Najpre je njena stranka Hrišćansko-demokratska unija (CDU) ostvarila najlošiji izborni rezultat od 1949. godine, najviše zbog ekstremne desnice koja je iskoristila migrantsku krizu protiv nje.  

Nemačka štampa od tada piše o "eroziji" predsednice vlade, njenom slabljenju, čak uz ocenu da možda neće izdržati na vlasti do narednih izbora 2021. godine.  

Pročitajte još:

EPA/Omer Messinger

* Merkelova i Šulc postigli dogovor

To je neočekivano za kancelarku, velikog političkog stratega, koja je uspeh izgradila velikim pragmatizmom, uvek se zalažući za "meru i centrizam" kako bi okupila sve Nemce.  

Sve se preokrenulo u jesen 2015. godine, kada je Merkelova odlučila da otvori granice za nekoliko stotina hiljada migranara, obećavajući im integrisanje i zaštitu s poznatim sloganom "Uspećemo".  

Angela Merkel, doktorka hemije, koja još nosi prezime svog prvog supruga, skoro nikada nije preduzimala "riskantne" političke mere. Opisana je kao veoma oprezna žena, čak i hladna i neumoljiva, koja je privatno jednostavna, voli da jede krompir, da šeta i sluša operu.  

Mnogi smatraju da njena istorijska odluka o migrantima, koju je donela bez konsultacije s evropskim partnerima, ima "hrišćanske" korene.  

Merkel je religioznost "nasledila" od oca, protestantskog pastora koji je dobrovoljno sa porodicom otišao da živi u istočnu, komunističku i ateističku Nemačku kako bi propovedao jevanđelje.

Merkel je tako rasla, prilagođavaju se sistemu, ne gubivši veru.  

Kancelarka se krajem 2015. godine vidno dirnuta slikala sa izbeglicama koje su joj zahvalne. Nekada opisana kao "nacista" zbog finansijske nepokolebljivosti prema Grčkoj, Angela Merkel je postala "majka Tereza" i "mama Merkel" za izbeglice.  

Godinu dana kasnije, posle uznemirenja na međunarodnoj sceni zbog dolaska Donalda Trampa na vlasti u SAD, Merkel je proglašena za "lidera slobodnog sveta".  

Međutim, to je bila samo jedna strana medalje. Zabrinjavajuća migrantska kriza, strah od islama i napadi džihadista su se ukorenili u Nemačkoj, zbog čega se deo izbornog tela okrenuo ekstremno desničarskoj Alternativi za Nemačku (AfD).  

Ta stranka je u septrembru 2017. postigla istorijski uspeh na izborima i ušla u parlament, čime je "razbijen posleratni tabu".  

Ipak, Angela Merkel ima svoje atribute - do sada je uvek uspela da se "oporavi". Ona je političarka koliko jedinstvena toliko i nepokolebljiva.  

Agencija Frans pres je podsetila na njen politički put.  

Pad istočno-nemačkog režima predstavlja prekretnicu u njenom životu jer ulazi u politiku. Zapadnonemački kancelar Helmut Kol ju je zapazio, tada nazvao "klinkom" kojoj je poverio dva ministarska mesta - za ženska pitanja i za životnu sredinu.  

Iskoristivši 2000. godine finansijski skandal u stranci, Angela Merkel preuzima vođstvo stranke. Bilo joj je potrebno dugo da uspostavi autoritet u stranci u kojoj dominiraju muškarci, katolici i Nemci iz zapadnog dela zemlje.  

Došla je na vlast 2005. godina na prevremenim izobrima na kojima je nasledila Gerharda Šredera.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online