Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 06.02.2018.
11:37
Vestionline A

VIDEO: Rusi grade sopstveni nosač helikoptera

Nosač helikoptera "Priboj" postaće deo novog koncepta ruske mornarice. Model ovog novog plovila je predstavljen na štandu ruske flote tokom međunarodnog foruma u Moskovskom regionu 2015. godine. Tada su vojni analitičari rekli da će"Priboj" biti alternativa francuskim "Mistralima" koji se nikada nisu našli u ruskim vodama.

youtube.com/100 %
Planirano je da dva nosača helikoptera 2015. godine uđu u rusku mornaricu

Ruski brodograditelji su uzeli u obzir iskustvo svojih francuskih kolega i ponudili svoj vlastiti koncept broda za svrhe sletanja preko horizonta. Brod treba da ima polu-trimarno telo koje obezbeđuje visoku otpornost na burno more i pruža manju otpor na kretanje tokom krstarenja.

Očekuje se da će prvi od dva ovakva broda ući u službu u ruskoj mornarici 2025. godine, iako o tome nije data zvanična izjava. Izgradnja nosača helikoptera, koji će postati univerzalni brod za sletanje, trebalo bi da počne 2020. godine. Pripreme su već počele u Sankt Peterburgu u brodogradilištu “Severnaya Verf”.

Model dizajnerskog biroa “Nevski” predstavljen na forumu se razlikovao od dizajna francuskog nosača helikoptera “Mistral”. Navede specifikacije plovila ne ogovaraju onima koje imaju veliki amfibijski brodovi iz sovjetskog perioda i većina inostranih analoga.

Ruski brod “Priboj” će imati deplasman od 14.000 tona, brzinu vožnje od 19-20 čvorova i gaz od pet metara. Opseg navigacije će iznositi 6.000 nautičkih milja sa autonomijom od 60 dana. Očekuje se da će dužina broda biti 165 metara, a širina 25 metara.

Francuski nosač helikoptera “Mistral” ima drugačije specifikacije: deplasaman od 22.000 tona, brzinu od 19 čvorova i gaz od 6,42 metra. Posada francuskog broda je 177 ljudi.

“Mistral” može nositi 16 borbenih helikoptera (Eurocopter Tiger), tenkovski bataljon (40 francuskih Leclerc) i 450 padobranaca. Brod se može istovremeno koristiti i kao bolnica. Pored toga, nosači helikoptera Mistral takođe mogu preuzeti ulogu plutajućeg štaba. Opremljen je sa francuskim sistemom za upravljanje borbenim informacijama, koji ujedinjuje nekoliko brodova u jednu celinu. Ostaje nepoznato da li će novi ruski brod imati takav sistem.

“Priboj” će moći da nosi osam Ka-52/Ka-52K helikoptera, što je znatno manje nego kod francuskog broda. Helikopteri će dobiti modivikovanu radarsku stanicu sa radijusom do 80 km.

Nije isključeno da će “Priboj” takođe nositi i helikoptere Ka-27, što je protivpodmornički helikopter. Međutim, Ka-27 postoji u dve modifikacije – protivpodmornički i vozilo za potragu i spašavanje. Izgleda da će novi brod moći da sprovodi složene zadatke, a ne da radi u strogom okviru uske specijalizacije.

Moguće je da će novi ruski brod moći da nosi prvi ruski bespilotni avion poznat pod nazivom “Čirok” sa rasponom krila od 10 metara.

“Priboj” će moći da transportuje do 900 vojnika, oko deset tenkova i pedeset pešadijskih vozila. Dva ili četiri plovila za sletanje će takođe biti na brodu.

Očekuje se da će brod biti naoružan sa tri protivavionska raketna sistema  Pancir-M/Palitsa (SA-22 Greyhound).

Mnogi stručnjaci su bili zbunjen ruskom željom da stvore brod poput “Priboja”. Na kraju krajeva, nosač helikoptera “Mistral” može putovati 20.000 nautičkih milja. Ipak, brod je očigledno namenjen za svrhu odbrane kako bi se zaštitile bale duž Arktičkog okeana, ili u Crnom moru i duž lanca Kurilskih ostrva. Brod nije dizajniran da putuje preko okeana, a odatle dolazi domet od 6.000 nautičkih milja.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online