Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 06.02.2018.
01:15
Lj. Ivanović - Vesti A

Tramp hoće da udavi istragu

Republikanci iz Obaveštajnog komiteta Predstavničkog doma dobili su odobrenje američkog predsednika Donalda Trampa da objave kontroverzni memorandum kojim se napada FBI u merama koje primenjuje u vođenju istage o ruskom mešanju u predsedničke izbore 2016. godine. Memorandum je naručio Devin Nunes, kongresmen koji je bio uz Trampa u kampanji i njegov je gorljiv pristalica danas u Kongresu.

EPA/Andrew Harrer
Udar na pravosuđe: Donald Tramp

Na četiri strane memoranduma se, u najkraćem, navodi da je FBI izbegao da navede specijalnom sudu odakle potiču sumnje na osnovu kojih se traži "ekstenzivan" nadzor nad Karterom Pejdžom, naftašem i Trampovim prijateljem za kojeg se veruje da je bio svojevrsni oficir za vezu između agenata Kremlja i Trampovih saradnika tokom kampanje, a kako bi se koordinisalo hakovanje mejlova Demokratske partije i Hilari Klinton, u cilju nanošenja štete Trampovoj rivalki.

Te sumnje FBI je dobio iz izveštaja Kristofera Stila, bivšeg britanskog špijuna i šefa deska za Rusiju, a koji je analizu navodnih Trampovih veza sa Kremljom radio po narudžbi Demokratskog nacionalnog komiteta. To je za deo republikanaca, a svakako za samog Trampa "dokaz" da je istraga protiv njega politički motivisana.

Pored toga, memorandum ističe i da je Rod Rozenštajn, zamenik ministra pravde i čovek koji je ustanovio specijalnog tužioca u istrazi, nezakonito dopustio produženje nadzora nad Pejdžom.

Ovaj aspekt je posebno zanimljiv jer pokazuje da Tramp zapravo pokušava da nađe alibi za smenu Rozenštajna koji je u ime Ministarstva pravde zadužen za nadzor nad istragom, pošto se prehodno ministar Džef Sešens izuzeo iz tog posla jer je i sam imao neprijavljene kontakte s ruskim ambasadorom.

Po svom običaju, Tramp je likovao u jutarnjim tvitovima.

"Ovaj memorandum je oduvao svaku sumnju sa Trampa, ali se ruski lov na veštice nastavlja. Nije bilo nikakve saradnje, nije bilo ometanja pravde (reč koju sada koriste jer nisu našli dokaze o saradnji). Ovo je američka sramota", napisao je Tramp na Tviteru.

Karter Pejdž je usitinu vrlo zanimljiva osoba. Naime, FBI je još 2013. godine počeo da sumnja da je on zavrbovan od ruskih obaveštajaca u Njujorku, a da je potom imao neobično mnogo kontakata sa ruskim bezbednjacima uoči i tokom predsedničke kampanje. Očigledno je Pejdž, koji je pod istragom specijalnog tužilaštva, bio jako dobro obavešten jer je nepogrešivo znao i najavljivao kada će Vikiliks objaviti novi set hakovanih mejlova Hilari Klinton. O tome svedoče njegovi javni istupi i tvitovi. Pejdž je saslušan u istrazi, a da li će i za šta eventualno biti optužen, tek ćemo videti.

Odbrana Malera

Pol Manafort, bivši šef Trampove izborne kampanje koji je od Malera već optužen za zaveru i pranje novca, tužio je specijalnog tužioca. To je samo komadić široke kampanje diskreditacije Malera, čoveka koji je 12 godina bio na čelu FBI. Ministarstvo pravde je odmah stalo u odbranu Malera navodima da je "istraga koju vodi zakonita i potrebna i da tužba, koja nema ni mere ni ukusa, mora biti odbačena". Zna Manafort vrlo dobro da tužba neće biti prihvaćena, ali je ovo učinio zbog medijske pažnje. U tom smislu ona ima efekta.

I Ministarstvo pravde i FBI su se usprotivili objavljivanju memoranduma koji je Nunes potpisao jer je, kako navode, reč o izvlačenju stvari iz kontektsta i vrlo slobodnom tumačenju onoga što se dogodilo. Čak je Kristofer Rej, direktor FBI zapretio navodno ostavkom, ali je ostao na čelu Biroa i poslao cirkularno pismo svojim agentima: "Budite mirni i radite posvećeno kao i do sada. Mi govorimo kroz naš rad. Kopajte duboko", glasi poruka Reja agentima.

Dakle, meta Trampa je u ovom trenutku Rod Rozenštajn, zatim, potrebno je prikazati FBI kao ispolitizovanu instituciju koja nema integritet, a glavna premija za Trampa će biti pokušaj smene Roberta Malera, specijalnog tužioca kojeg je imenovao Rozenštajn posle odluke Trampa u maju 2017, da smeni Džima Komija sa čela FBI, upravo zbog ruske istrage. Ovde je prosto reč o pripremi terena.

Zašto sada? Pa, zato što se istraga privodi kraju i Maler je uputio formalni zahtev da sasluša predsednika države u februaru. Imajući to u vidu, poznavaoci kažu da je to jasan znak da su svi drugi već saslušani i ostao je glavni osumnjičeni. Demokrate ističu da će Trampu biti jako teško da obavi taj razgovor a da ne slaže jer, "on i nije u stanju da sastavi koherentnu misao, a da ne slaže".

Opasna igra

Demokratski senator Mark Vorner, potpredsednik obaveštajnog odbora Senata, rekao je da je odluka američkog predsednika Donalda Trampa da objavi taj memorandum "opasna za državnu bezbednost".
- Ova javna objava materijala s kojeg je skinuta oznaka tajnosti i to u toku kriminalne istrage je bez presedana i pretnja je za našu nacionalnu bezbednost - istakao je Vorner.
- Dokumenti na kojima se temelji memorandum jednostavno ne podržavaju zaključke koje taj memorandum iz njih izvlači - prenose mediji Vornerovu ocenu.



 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online