Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 31.01.2018.
19:11
Lj. Ivanović - Vesti A

Putinovi ljudi na crnoj listi

Administracija američkog predsednika Donalda Trampa objavila je listu od 114 imena ruskih političara i 96 oligarha koji su svoje bogatstvo stekli tokom vladavine Vladimira Putina, a na listi su, između ostalih, premijer Dmitrij Medvedev, šef diplomatije Sergej Lavrov, ali i biznismeni Roman Abramovič, Oleg Deripaska i Eugen Kasperski.

Tanjug/AP
Vladimir Putin "razdrmao" SAD

Kako navodi AP, administracija je na taj način odgovorila na zahtev Kongresa da SAD kazne Moskvu zbog mešanja u američke izbore 2016. godine.

Neformalno nazvana Putinova lista je u stvari dokument na sedam strana koji je deo zakona o antiruskim sankcijama.

Prvobitna zamisao Kongresa bila je da imenuje i "osramoti" one za koje se veruje da imaju korist od Putinove vlasti u isto vreme dok SAD nastoje da diplomatski i ekonomski izoluju Putinovu vladu.

Svrstavanje na listu, navodi AP, ne povlači sankcije protiv pojedinaca, iako je veći broj njih već bio obuhvaćen ranijim američkim sankcijama.

Pored ruskog premijera i šefa diplomatije, na spisku su i potpredsednik Dmitrij Rogozin, ministri, predsednica Saveta Federacije Valentina Matvijenko, šefovi civilne tajne službe FSB i vojne obaveštajne službe GRU, portparol Putina Dmitrij Peskov, zatim direktori ključnih državnih kompanija, kao što su Rosnjeft, Gasprom, Aeroflot i Zberbank.

Tajni aneks

Ministarstvo finansija SAD je sačinilo i tajni aneks izveštaja i on, logično, nije objavljen. U njemu su pobrojane kompanije u kojima država Rusija ima najmanje 25 odsto vlasništva i obrt od najmanje dve milijarde dolara u 2016. godini. Takođe, na tom spisku su pojedinci koji su na nižim pozicijama od onih na javnom spisku, ili prosto imaju lično bogatstvo veće od milijardu dolara. Takođe, obaj aneks izveštaja se bavi procenom efekta koji sankcije Rusiji imaju na njen suvereni državni dug.

Na spisku je 96 oligarha koji, kako smatraju u američkom ministarstvu finansija, svako pojedinačno poseduje bogatstvo vredno milijardu dolara i više.

Među njima su tajkuni Roman Abramovič i Mihail Prohorov, koji je na izborima 2012. godine bio protivkandidat Putinu.
Aluminijumski magnat Oleg Deripaska, koji je pod ruskom istragom zbog veza sa šefom Trampove kampanje Polom Manafortom, takođe je obuhvaćen listom.

Američka agencija je navela i da je ministarstvo finansija objavilo spisak 12 minuta pre ponoći bez mnogo pompe.

Za sada nema komentara iz Kremlja ili ruske ambasade u Vašingtonu.

Senat je u utorak odobrio uvođenje široke lepeze sankcija Rusiji, čime je u veoma neugodnu poziciju doveden predsednik Tramp koji je sada u nedoumici da li da stavi veto na taj zakon i time dodatno sebe kompromituje u svetlu istrage koja se upravo protiv njega vodi zbog navodne saradnje sa agentima Kremlja u vreme predsedničke izborne kampanje.

Senat je glasao "za" sankcije sa 98 prema dva glasa protiv i time podržao zakon koji je prethodno već usvojen u Predstavničkom domu, a kojim se uvode nove sankcije Rusiji, Iranu i Severnoj Koreji. Glasanje je bilo ubedljivo sa 419 glasova "za" i tri glasa protiv sankcija.

Trampova administracija se protivila sankcijama protiv Rusije uz argument da je "potrebna fleksibilnost i više diplomatije".

Republikanski senator Bob Kroker koji predsedava Spoljnopolitičkim komitetom Senata, rekao je da "ne može da zamisli da predsednik Tramp odbije da potpiše zakon koji je usvojen u Kongresu sa tako nadmoćnom većinom.

Godinama su republikanci bili jastrebovi čvrste politike prema Rusiji, ali su sada ušli u sukob sa republikanskim predsednikom koji možda ima neke tajne veze sa Rusima, što se tek mora dokazati, ali svakako pokušava da nađe neki zajednički jezik sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Senator Džon Mekejn, republikanac iz Arizone, pozdravio je odluku svojih kolega iz obe partije koji su, kako je naglasio, pokazali zadivljujuće jedinstvo u formulisanju odgovora na ruski napad na američku demokratiju.

- Nećemo tolerisati napad na našu demokratiju. To je svrha ovog zakona. Moramo zauzeti našu stranu u ovoj borbi, ne kao republikanci ili demokrate, već kao Amerikanci - rekao je Mekejn.

Vođa demokrata u Senatu Čak Šumer je rekao da "nije toliko važno da li će predsednik stati iza ovog zakona ili ne, uzevši u obzir nadmoćnu podršku koju zakon ima u Kongresu".

Napašće nas na jesen

Rusija namerava da se umeša u izbore za Kongres ove jeseni, upozorava direktor CIA Majk Pompeo.
- Imam sva očekivanja da će pokušati da utiču na izbore za Predstavnički dom i Senat u novembru, ali verujem da će Amerika imati snage da organizuje slobodne i fer izbore i verujem da efekat njihovih napora neće biti veliki - rekao je Pompeo.
Majk Pompeo je jedan od omiljenih saradnika predsednika Trampa. Lojalan, stručan i ambiciozan, Pompeo je u jednom trenutku slovio za mesto šefa diplomatije u slučaju da se sa te funkcije povuče Reks Tilerson.
U intervjuu za Bi-Bi-Si Pompeo je rekao da smatra Rusiju glavnim protivnikom SAD, iako dve zemlje imaju odličnu saradnju s tom zemljom u borbi protiv terorizma. Ipak, on je upozorio da ruske subverzivne akcije u Evropi u SAD ne jenjavaju.

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online