Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 31.01.2018.
10:09
Dojče vele A

Racija u Nemačkoj: Uhapšeni "veoma opasni" kriminalci, među njima državljani Srbije i BiH

U jednoj od najvećih racija u istoriji Severne Rajne Vestfalije razbijena je organizovana kriminalna mreža koja se bavila ilegalnim poslovima sa građevinskim firmama, uhapšeno je osam osoba među kojima ima i državljana Srbije i BiH, javio je portal Dojče vele.

EPA/Sascha Steinbach
U raciji učestvovale i specijalne nemačke jedinice, pošto su uhapšeni ocenjeni kao "veoma opasni"

U ovoj, kako je nazivaju "mega raciji", učestvovalo oko 1.100 pripadnika policije, specijalnih jedinica, kao i predstavnika Nemačke carine, a pretreseno je više od 140 stanova, kuća i poslovnih prostora u više od 30 gradova: Duizburgu, Diseldorfu, Moersu, Monhajmu, Menhengladbahu i Leverkuzenu.

Uhapšeno je šest muškaraca i dve žene za koje se, kako se navodi, veruje da su glavni organizatori kriminalne mreže.

- Oni su optuženi za formiranje mreže lažnih kompanija koje su izdavale lažne račune za više stotina građevinskih firmi u Severnoj Rajni Vestfaliji - izjavio je Armin Rolfink, predstavnik nemačke carine.

Među uhapšenima, starosti između 31 i 72 godine, su dva državljana Nemačke, dva Srbije (40 i 56 godina), jedna osoba je iz  Izraela, i jedna iz BiH  (52 godine) i još jedna osoba čija nacionalnost za sada nije utvrđena.

EPA/Sascha Steinbach
 

Tužioci smatraju da su uhapšeni koristili mrežu kompanija kako bi građevinskim firmama omogućili da izbegnu plaćanje poreza, odnosno doprinosa za socijalno osiguranje. 
Veruje se da je usluge te mreže koristilo oko 450 građevinskih firmi.

Koristeći lažne kompanije, uhapšeni su građevinskim firmama izdavali račune za poslove koji nikada nisu obavljeni. 

Građevinske firme su te račune plaćale, a zatim dobijale novac nazad, u gotovini, i njime isplaćivale radnike angažovane na crno. 

Uhapšeni bi za taj posao uzimali 10 procenata od građevinskih firmi, objasnio je Hajnc Mihael Horst, predstavnik istražnog tima.

EPA/Sascha Steinbach
 

Veruje se da je preko takvih lažnih računa prebačeno oko 48 miliona evra, a da je država, na ime neplaćenog poreza i socijalnih davanja za radnike na crno, uskraćena za oko 35 miliona evra.
Tokom racija, tvrdi Dojče vele, otkriveno je i oružje, između ostalog dve automatske puške, sekire, noževi i jedan pištolj. 

Zaplenjeno je, dodaju, i nekoliko vozila, kao i 230.000 evra u gotovini. 

U akciji koja je započela u ranim jutarnjim časovima juče učestvovale su i specijalne nemačke jedinice GSG 9, s obzirom na to da su osumnjičeni ocenjeni kao "veoma opasni".

Javni tužilac iz Vupertala Volf-Tilman Baumert ocenjuje da su razmere ilegalne mreže čiji je rad praćen od marta 2016. - zapanjujuće.

- Reč je o vrhunskim, profesionalnim kriminalcima kojima, ako budu osuđeni, preti kazna i do deset godina zatvora.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online