Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 28.01.2018.
19:10
Lj. Ivanović - Vesti A

Venecuela na rubu građanskog rata: Vojska neće da svrgne Madura

Venecuela je odlučila da naloži španskom ambasadoru Hesusu Silvi Fernandezu da napusti tu zemlju, optuživši ga za mešanje Španije u unutrašnja pitanja. Ministar spoljnih poslova Venecuele Horhe Areza naveo je u pisanoj izjavi da je Venecuela proglasila španskog ambasadora nepoželjnom osobom.

EPA/Cristian Hernandez
Lojalan generalima: Maduro sa oficirskim vrhom

Španija je među članicama EU koje su ranije ove nedelje uvele sankcije visokim zvaničnicima Venecuele, navela je agencija AP. Venecuela je u decembru proterala diplomate Kanade i Brazila.

Venecuelu potresa duboka politička i ekonomska kriza. Ta zemlja je podeljena između Madurovih pristalica i liberalne opozicije koja je organizovala proteste. Podsetimo, Nikolas Maduro je odlučio da za april raspiše prevremene predsedničke izbore.

On se oseća sigurno jer masovne demonstracije prošle godine nisu dovele u pitanje njegovu vlast, a prošlo mu je i brutalno političko nasilje sa izborima za ustavotrvornu skupštinu koja je sačinjena od njegovih pristalica, a kako bi se razvlastio legitimno izabrani parlament koji je pod kontrolom opozicije.

Maduro se oseća sigurno i zato što je opozicija podeljena oko toga kako mu se suprotstaviti i malo je verovatno da će moći da stane iza jednog kandidata. U prilog mu idu i regionalni izbori na kojima je njegova partija pobedila. Venecuela je u takvom stanju da malo ko veruje da se zemlja može vratiti demokratiji i pravnom poretku na miran način.

Tu je ključno pitanje uloga vojske. Mnogi se nadaju da će generali u jednom trenutku dići ruke od Madura i izvesti puč jer više niko normalan ne može da gleda gladnu naciju koja pljačka dućane kako bi prehranila porodice. Novac zbog hiperinflacije više ništa ne vredi, a Karakas više nema niti jednog regionalnog i svetskog saveznika.

Međutim, puč je malo verovatan iz nekoliko razloga. Prvo, vojska ne gleda sve ovo sa strane. Ona zapravo vodi zemlju, a Maduro im odgovara kao "civilno lice" nacije, jer vojne hunte više nisu u modi. Pored toga, Maduro kao bivši vozač gradskog autobusa, bez obrazovanja, nije opasnost, već samo klimoglavac generalima.

Drugo, generali venecuelanske vojske su duboko ogrezli u trgovinu drogom koja je državni posao, kao i druge oblike organizovanog kriminala. Oni su toliko korumpirani da su zapravo taoci sopstvenih poslova. I treće, uzevši u obzir sve navedeno, nijedan visokopozicionirani general ne bi udario na Madura jer nijedna frakcija opozicije ne garantuje generalima spokoj posle promene režima.

Krijumčarenje

Venecuela je produžila prekid vazdušnih i vodenih trgovinskih veza sa tri obližnja holandska ostrva na Karibima, usled krijumčarenja koje je van kontrole, saopštili su zvaničnici. Potpredsenik Venecuele Tarek el Ajsami izjavio je da lideri tri ostrva Aruba, Kurasao i Boner moraju da pojačaju kontrolu kriminalnih grupa koje, kako on navodi, krijumčare robu iz Venecuele i time štete građanima ove zemlje.


 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online