Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 27.01.2018.
00:22
Lj. Ivanović - Vesti A

Trampa je stigao Maler

Američki predsednik Donald Tramp kaže da je spreman da ga pod zakletvom intervjuiše specijalni tužilac Robert Maler koji istražuje navodno mešanje Rusije u predsedničke izbore u SAD 2016. godine.

EPA/Laurent Gilleron
Vreme je da pojasni ruske veze: Donald Tramp

- Zapravo, radujem se tome. Uradio bih to pod zakletvom - rekao je Tramp obraćajući se novinarima u Beloj kući.

Maler je prethodno izrazio želju da u okviru istrage o navodnoj umešanosti Rusije u američke predsedničke izbore razgovara sa Trampom o njegovoj odluci prošle godine da otpusti bivšeg direktora FBI Džejmsa Komija i savetnika za nacionalnu bezbednost Majkla Flina.

Maler istražuje da li je Tramp ometao pravdu kad je od Komija početkom 2017. godine tražio da odustane od istrage Flinovih kontakata s tadašnjim ruskim ambasadorom u Vašingtonu, a zatim nekoliko meseci kasnije otpustio direktora FBI koji je tada vodio odvojenu istragu ruskog mešanja, prenosi Glas Amerike.

Dva priznanja

Malerov tim je već podigao četiri optužnice. Prvi Trampov savetnik za nacionalnu bezbednost Majkl Flin je priznao da je lagao FBI i nagodio se da samo za to odgovara, a zauzvrat sarađuje u istrazi protiv predsednika. Istu nagodbu postigao je i Džordž Papadopulos, spoljnopolitički savetnik Trampa u vreme kampanje. Druga dvojica optuženih su Pol Manafort, šef Trampovog izbornog štaba, te njegov saradnik Rik Gejts, ali su oni optuženi za kovanje zavere i pranje novca.

Tramp je više puta odbacio optužbe da je njegova kampanja bila u dosluhu s Rusijom. Predsednik je pre više meseci rekao da bi pristao da se sastane s Malerovim istražiteljima, ali je nedavno doveo u pitanje neophodnost bilo kakvog razgovora s obzirom na to da, kako je poručio, "nije bilo dosluha".

Malerov zahtev Trampovim advokatima da pitaju svog klijenta o odluci da otpusti Flina zato što je lagao potpredsednika Majka Pensa o kontaktima sa ambasadorom Sergejom Kisljakom, zatim Trampov razgovor s Komijem o eventualnom odustajanju od istrage tadašnjeg savetnika za nacionalnu bezbednost i kasnije otpuštanje direktora FBI ukazuju na to da je specijalni tužilac sada usredsređen na pitanje ometanja pravde. Tramp je ranije rekao da nije tačno da je od Komija zahtevao da odustane od istrage Flina.

Ispitivan i ministar pravde

Jedan od saslušanih u istrazi je i ministar pravde SAD Džef Sešens. On i te kako ima šta da kaže. Prvo, s Trampom je od starta kampanje. Drugo, zatajio je u saslušanju u Senatu da je i sam imao kontakte sa ruskim ambasadorom u toku izborne kampanje, te se zbog toga izuzeo iz dalje istrage. I konačno, Sešens je pod pritiskom Trampa sačinio pisani izgovor za smenu direktora FBI Džima Komija, što je bio uvod u formiranje institucije specijalnog istražitelja.

Ispitivanje predsednika, koje bi obuhvatilo ograničen broj pitanja, moglo bi da usledi u narednih nekoliko nedelja, piše "Vašington post" pozivajući se na neimenovanu osobu blisku predsedniku.

Ranije, izvor blizak ovom pitanju rekao je da su među advokatima u toku razgovori o mogućem Trampovom svedočenju. Pozivajući se na tri izvora bliska situaciji, NBC njuz je objavio da su se Trampovi advokati sastali s predstavnicima Malerove kancelarije krajem decembra kako bi razgovarali o logistici eventualnog ispitivanja Trampa. Navodno su tada razgovarali o mestu i dužini takvog ispitivanja, kao i pravnim standardima i opcijama formata ispitivanja uključujući pisane odgovore umesto formalnog, usmenog odgovaranja.

Malera je Ministarstvo pravde SAD imenovalo za istražitelja za navode o mešanju Rusije u predsedničke izbore 2016. i mogućem dosluhu Rusa s Trampovim predizbornim timom.

Američke obaveštajne agencije su zaključile da se Rusija mešala u američke izbore u pokušaju da potpomogne Trampovu pobedu, što Moskva poriče.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online