Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 25.01.2018.
13:00
aljazeera.net A

Bitka za Siriju: Nova napetost Arapa, Turaka i Kurda

Turska vojska prešla je u severnu Siriju nakon što su turske vazdušne snage napale kurdske položaje u regiji Afrin. Čin je to koji će dodatno nastaviti gotovo sedmogodišnji građanski rat u Siriji, ojačati etničke napetosti između Arapa, Turaka i Kurda i zakomplikovati celokupnu borbu protiv Islamske države, piše Al Džazira.

EPA/Sedat Suna
Turska vojska izvodi operaciju "Maslinova grančica" u Afrinu

Vojna operacija - melem za povređeni turski ponos

Ironično, ova je operacija nazvana "Maslinovom grančicom", a služi prvenstveno kao melem za oštećeni turski ponos i pokazatelj kako se Turska može braniti od svojih neprijatelja čak i kad se suočava sa otporom svetskih sila, naročito SAD. Uspešna akcija s minimalnim brojem žrtava dodatno će konsolidovati moć turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana.

Cilj ove vojne operacije jeste da se stvori bezbednosni kordon dužine 30 kilometara na sirijskoj teritoriji, a to podržavaju i pobunjenici protiv vlasti Bašara al Asada, okupljeni u Slobodnu sirijsku vojsku. Ovo je stari turski plan, odraz straha Ankare da se preko kurdske teritorije, uzduž sirijsko-turske granice, ne stvori meka granica, kojom će se slobodno kretati kurdske snage i terorističke organizacije i time pretiti bezbednosti Turske.

Nije ovde cilj toliko naštetiti Radničkoj partiji Kurdistana, koliko srušiti strukturu Jedinica narodne zaštite (YPG) , sirijske kurdske vojske, koja ima podršku američkih snaga. Ujedno se time udara na moć Narodne demokratske partije, prokurdske političke stranke u Turskoj. Neke njihove stranačke kolege našli su se preko noći u pritvoru u Dijarbakıru, središtu turskih Kurda, nakon što su na Tviteru reagovali protiv akcije turske vojske.

Sporni američko-turski odnosi

Naravno, Jedinice narodne zaštite usko su povezane sa Radničkom partijom Kurdistana, što bi Turcima dalo međunarodnu legitimnost, ali one su ujedno borbena snaga koju podržavaju SAD. S obzirom na trajno zahlađenje američko-turskih odnosa, ova akcija bi mogla da dovede do nepovratnog gubitka poverenja između dve najveće članice NATO-a kad je reč o broju vojnika.

Sirijski Kurdi također smatraju da je najava nove pogranične brigade mogla uticati ne samo na tursku odluku za napad već i na rusku podršku tom činu. Koalicija nepoverljivih - Sirije, Turske, Irana i Rusije - ipak ima podjednake ciljeve, a to su održavanje predsednika Asada na vlasti i očuvanje sirijskog integriteta pod uticajem Moskve, Teherana i Ankare. Ruska vojska je prisutna na terenu, a Rusija kontroliše vazdušni prostor nad celom Sirijom.

Afrin je deo ruske zone uticaja

Ova turska akcija će svakako biti presudna za budućnost Sirije jer će preispitati dokle seže američka podrška sirijskim Kurdima, koji odbijaju da predaju Afrin pod nadzor državnih sirijskih snaga. Amerikanci se drže dogovorenih raspodela zona uticaja, a Afrin je deo ruske zone, s neformalnim mandatom istočno od Eufrata, pa sve do iračke granice.

Za Siriju je ovakav tiok događaja samo nastavak patnje i nemogućnosti početka obnove države. Izbijanje nasilja u zonama deeskalacije daju pesimističnu sliku i utvrđuje kako je borba između raznih strana u sirijskom sukobu zaista ona do smrti. Kad Kurdi budu izbačeni iz bilo koje pregovaračke pozicije, doći će vreme i za obračun sa raznim frakcijama unutar Slobodne sirijske vojske. To je zakonitost svih ratnih sukoba na Bliskom istoku, zaključuje Al Džazira.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online