Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 24.01.2018.
12:56
Vestionline, Tanjug A

Apel Nemačkoj da obustavi izvoz oružja Turskoj

Nemačka vlada se suočava s pozivima da obustavi izvoz oružja Turskoj, nakon što su se pojavili navodi da se tenkovi "leopard" nemačke proizvodnje koriste u turskoj ofanzivi protiv snaga sirijskih Kurda pod nazivom Jedinice za zaštitu naroda u sirijskom regionu Afrinu.

EPA/Valda Kalnina
Turska vojska počela je ofanzivu na severnozapadni region Sirije, Afrin, u subotu

Neki nemački političari su zatražili obustavu svih aktivnosti čiji je cilj postizanje dogovora o unapređenju karakteristika tenka, prenosi Bi-Bi-Si.

Mediji su u petak naveli da će Berlin uskoro odobriti zahtev Turske da nemački proizvođač oružja "Rajnmetal" unapredi svoje tenkove "Leopard 2", kako bi oni bili otporniji na eksploziv.

Turska je trebalo da te tenkove koristi u borbi protiv Islamske države u Siriji, ali su vojni eksperti nemačkim medijima rekli da nedavni snimci turske operacije "Maslinova grančica" u Afrinu pokazuju da se ti tenkovi koriste protiv kurdskih grupa.

Nakon toga, nemački političari iz redova i levice i desnice usprotivili su se odobrenju sporazuma o unapređenju karakteristika tenka i zatražili od vlade da jasno iznese svoj stav o turskoj ofanzivi u Afrinu.

Norbert Retgen, član Hrišćansko-demokratske unije (CDU) kancelarke Angele Merkel i predsednik parlamentarnog Odbora za spoljne poslove, izjavio je da je "sasvim očigledno" da Nemačka ne bi trebalo da odobri sporazum o unapređenju karakteristika tenka.

On je za Bi-Bi-Si rekao da je intervencija turskih snaga "nezakonita, protivna međunarodnom pravu i kontraproduktivna kad je reč o borbi protiv Islamske države".

Takođe je ocenio da Turska ne može da tvrdi da deluje u samoodbrani jer, kako je naveo, "nije bilo napada kurdskih snaga u Siriji na Tursku".

Retgen je pozdravio SAD što su se usprotivile turskoj ofanzivi, istakavši da su "Amerikanci jedini saveznici u NATO koji jasno iznose stav o ovome što se događa". 

"Mi prilično često kritikujemo administraciju (američkog predsednika Donalda) Trampa, ali u ovom slučaju su oni izričitiji i hrabriji od drugih i trebalo bi da ih u tome sledimo", zaključio je Retgen.

Turska vojska počela je ofanzivu na severnozapadni region Sirije, Afrin, u subotu, a turski predsednik Redžep Tajip Erdogan zapretio je da će slomiti Jedinicu za zaštitu naroda koja kontroliše Afrin i više od 400 kilometara severne sirijske granice.

Odnosi između Nemačke i Turske, saveznice u NATO-u, drastično su se pogoršali poslednjih godina, ali su pre nekoliko nedelja ministri spoljnih poslova dve zemlje najavili poboljšanje bilateralnih odnosa.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online