Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 22.01.2018.
20:20
Lj. Ivanović - Vesti A

Trampa ne žele u Davosu

Donald Tramp možda neće ići u Davos, gde se okuplja svetska politička i poslovna elita. Delimično zatvaranje federalne administracije bi moglo da dovede u pitanje učešće američkog predsednika na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu, navela je Bela kuća.

EPA/Christian Merz
Gnev u Švajcarskoj: Tramp nije rado viđen gost

- U pogledu Davosa, razmatramo stanje iz dana u dan - rekao je Mik Malvanej, direktor za Kancelarije za budžet u Beloj kući tokom konferencije za novinare.

Trampov savetnik je takođe potvrdio da je predsednik odložio put na Floridu za vikend. Svetski ekonomski forum će se održati u Davosu od utorka do petka. Poslednji američki predsednik koji je bio na forumu u Davosu bio je Bil Klinton 2000. godine.

Nije retka pojava

Pojava finansijske blokade u SAD nije uobičajena, ali se događala i u prošlosti. Od 1981. bilo je 12 takvih slučajeva, a blokade su varirale po dužini trajanja. Najduže je trajala ona u vreme mandata Bila Klintona - 21 dan, od decembra 1995. do januara 1996. Poslednji put se blokada dogodila 2013. za vreme predsednika Baraka Obame.

Delimična blokada američke vlade započela je u petak u ponoć, nakon što demokrate i republikanci nisu uspeli da postignu dogovor o finansiranju. Ostali su podeljeni u pogledu imigracije i pogranične bezbednosti. Neizvesno je koliko će dugo trajati blokada službi savezne administracije SAD, a ta blokada je nastupila tačno godinu dana nakon što je predsednik Donald Tramp ušao u Belu kuću.

Stotine hiljada federalnih službenika je na prinudnim odmorima i za to vreme neće biti plaćeni. Poslednji put kada je došlo do blokade savezne vlade, 2013. godine, Kongres je retroaktivno odobrio plate za te javne službenike, ali niko ne može da garantuje da će se to i ovog puta dogoditi.

Ali, postoji i drugi razlog zbog kojeg Tramp okleva da se pojavi u Davosu. Uoči otvaranja foruma u Švajcarskoj su izbile demonstracije na kojima su mase nosile transparente sa porukama da Tramp nije dobrodošao u Davosu. Kako je američki predsednik retko sujetna osoba, navode izvori iz Bele kuće, on ne želi da se pojavi na skupu na kojem će mu zviždati. Ali i to bi se još dalo nekako urediti jer demonstranti svakako ne bi ni videli Trampa. Peticija pod nazivom "Tramp nije dobrodošao - ne dolazi u Davos" pokrenula je druga grupacija Kampaks i prikupila je više od 12.800 potpisa. Problem je što prvi čovek SAD nije rado viđen sagovornik ni mnogim važnim svetskim državnicima.

Jasnu poruku prva je poslala Angela Merkel. Nemačka kancelarka je diskretno saopštila da će se u sredu pojaviti na Svetskom ekonomskom forumu u švajcarskom Davosu, pošto će tog dana fokus skupa biti na Evropi, kao i da će ona tom prilikom imati nekoliko bilateralnih sastanaka, ne navodeći sa kim će se Merkel sastati, ali je jasno izbegnuto najavljivanje razgovora s Trampom, što je zaista neobično za međunarodne forume ovog tipa.

Blokada progutala 24 milijarde dolara

Američka ekonomija i poverenje potrošača pretrpeli su ozbiljnu štetu zbog blokade savezne vlade, a očekuje se i novi udarac na već usporen privredni rast zemlje. Kreditna agencija Standard end purs smatra da je blokada koštala ekonomiju SAD 24 milijarde dolara, jer je više hiljada državnih službenika bilo primorano da ode na neplaćeni prinudni odmor, pošto je vlada odložila mnoge ugovore, a nacionalni parkovi, koji su od ključnog značaja za turizam, bili zatvoreni.

Suština spora je namera Trampove administracije da ukine finansijsku pomoć deci osoba koje su ilegalno ušle u SAD. Reč je o takozvanom programu Sanjara, a kojim je predviđeno da nedužna deca imaju pravo na obrazovanje, zdravstvenu zaštitu i kasnije šanse za posao, što je važno političko nasleđe demokrata.

Republikanci s druge strane žele da se više novca troši na zaštitu američkih granica, odnosno one prema Meksiku, što pak demokrate smatraju suvišnim u odnosu na postojeće barijere i kontrole.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online