Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 21.01.2018.
12:31
Vestionline, Tanjug A

"U Srbiji i Srpskoj se oseća snažan maligni uticaj Rusije"

Američki senator, demokrata Ben Kardin izjavio je da se u Srbiji i u Republici Srpskoj oseća "snažan maligni uticaj Rusije". On je napomenuo da dok se predsednik Srbije od 2012. godine najmanje 12 puta sastao sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, poslednji američki predsednik koji je posetio Beograd bio je Džimi Karter 1980. godine.

EPA/Philipp Guelland
Ben Kardin ukazuje na rast uticaja Rusa

Kako je rekao u intervjuu za Radio Slobodna Evropa, SAD moraju biti više "fizički" prisutne u Srbiji i to na najvišem nivou, jer je Srbija veoma značajna zemlja u regionu, a bilateralni odnosi između SAD i Srbije izuzetno važni. 

- Znam da su delegacije Kongresa bile u poseti Srbiji, takođe sam i sam preko naše Helsinške komsije za bezbednost i saradnju u Evropi imao mnogo aktivnosti sa Srbijom i širim regionom. Zato mislim da bi i Bela kuća trebalo da pokaže više interesovanja za Srbiju upravo preko poseta najvišeg nivoa - rekao je Kardin u intervjuu za Radio Slobodna Evropa. 

Kardin, koji je autor nedavnog izveštaja senatskog Odbora za spoljnu politiku o tome da Sjedinjene Države i Evropska unija moraju pojačati prisustvo u Srbiji i širem regionu, kako bi se odgovorilo na sve snažniji ruski uticaj, rekao da su SAD registrovale "povratak" Rusije na međunarodnu scenu.

- Nemamo nikakvu sumnju u to da je cilj Moskve da na sve načine sprečava evropsko jedinstvo. Moskva pokušava da prepozna gde su rupe, pukotine, međuprostori, kako bi gospodin Putin pokušao da na tim tačkama uspostavi ili ojača rusku dominaciju. Videli smo kako je Rusija koristila svoje trupe koje su trenutno u Gruziji, u Moldaviji, u Ukrajini; videli smo kako širi svoju propagandu. Cilj svega toga je usporavanje širenja Evropske unije i NATO saveza ili kompromitovanje i degradiranje demokratskih institucija drugih zemalja - rekao je Kardin. 

Upitan šta bi konkretno SAD i EU trebalo da učine u Srbiji i ovom regionu, Kardin je rekao da se u nedavno objavljenom izveštaju govori o tome šta treba praktikovati u regionu i drugim državama kako bi se osnažila odlučnost u suprotstavljanu ruskom mešanju. 

- Nema nikakve sumnje u to da Sjedinjene Američke Države moraju da posvete više resursa da bi se pomoglo zemljama regiona da zaštite svoje demokratske institucije - rekao je Kardin i dodao da se to odnosi na osnaživanje medija, slobodne izbore, da su potrebni transparentnost, antikorupcijski zakoni itd. 

Govoreći o sredstvima koje Rusija koristi prilikom mešanja u unutrašnju politiku drugih yemalja, Kardin je ponovio da je Putin aktivan u 19 zemalja i da u svakoj od njih ima isti politički plan ali da koristi različite alate. 

- Neke od tih država preduzele su dramatične korake da minimizuju uticaj Rusije i to je urodilo plodom. Dakle, pojedine zemlje su tu lekciju savladale, ali moramo postići napredak i u drugim zemljama i regionima - rekao je Kardin.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online