Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 17.01.2018.
14:31
blic.rs, Vestionline A

"Ako Balkan počne da se trese..."

Pravi je trenutak da EU poruči državama zapadnog Balkana da za njih postoji evropska perspektiva, rekao je danas Bojko Borisov, premijer Bugarske koja narednih šest meseci predsedava Unijom, dok je predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker istakao da te države pre ulaska treba da reše granična pitanja kako bi se izbegao sadašnji scenario Hrvatske i Slovenije.

youtube.com/Naroden Glas
Bugarski predsednik: Bojko Borisov

- Ovo je pravi trenutak da državama zapadnog Balkana kažemo da za njih postoji evropska perspektiva. Znamo da do proširenja Unije neće doći za vreme mandata ove Komisije, ali moramo državama kandidatima jasno da kažemo što mogu da očekuju... i šta tačno uraditi kako bi ušli u EU - rekao je Borisov u Evropskom parlamentu u govoru kojim je predstavio program bugarskog predsedavanja.

Hina navodi da će se o evropskoj perspektivi Balkana govoriti u maju na samitu u Sofiji na kojemu će prisustvovati zemlje zapadnog Balkana i podseća da će to biti treći takav samit koji će okupiti sve zemlje EU i regiona, nakon onih održanih u Solunu 2003. i u Zagrebu 2000. godine.

- Ljudi na Balkanu iskreno se nadaju da će pre ili kasnije biti pozvani u Evropsku uniju. Neke zemlje su postigle značajan napredak, neke ne toliko veliki, ali sve se trude - rekao je Borisov.

On je dodao da su zemlje poput Bugarske, kao i druge države u regionu, pokazale da se međusobnim dijalogom mogu prevladati svi problemi.

- Balkan je veoma osetljivo i krhko područje i ako počne da se trese, počeće da se trese i čitava Europa - upozorio je predsednik bugarske vlade.

On je ocenio da ako ako EU ne pomogne tim državama, to će učiniti zemlje poput Rusije, Kine i Saudijske Arabije

- Došao je trenutak da damo šansu tom regionu - zaključio je Borisov.

Navodi se da se i Junker u obraćanju Evropskom parlamentu složio da zemlje zapadnog Balkana zaslužuju "dobijanje stvarne evropske perspektive".

- Bugarska je predodređena da vodi balkanske zemlje i da učestvuje u procesu proširenja. Uvek ukazujem na to koliko je Bugarska postigla od ulaska u EU, pogotovo na polju privrede - rekao je Junker.

On je naveo da je bugarska privreda u proteklom razdoblju rasla za 3,9 odsto, budžet je pod kontrolom, "mnogo boljom nego u drugim državama članicama", a i zaposlenost beleži pozitivne trendove.

- Moramo reći državama kandidatima koja su naša očekivanja od njih ako žele da pristupe, jer članstvo ne pada sa neba. Svi granični sukobi koji postoje između zemalja zapadnog Balkana moraju da se reše pre ulaska, a ne da ih kao u slučaju Hrvatske i Slovenije rešavamo godinama nakon što su ušle u EU - upozorio je Junker.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online