Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 13.01.2018.
18:06
sputniknews.com A

"Tajms": Šta bi Britanija trebalo da uradi da bi se odbranila od Rusije?

U sadašnjoj političkoj situaciji Velika Britanija je pred izborom da li da ostane "globalna država" i da nastavi čvrsto da sarađuje sa SAD, ili da odustane od "globalnih ambicija", da smanji armiju i da se usredsredi na samoodbranu, piše "Tajms".

commons.wikimedia.org/Sgt Mark Webster RLC
Tenkovi britanske Jorkširske regimente

"Nosači aviona postaće nepotrebni"

Da bi se uspešno suprotstavio Moskvi London ne treba da stavlja ulog na naoružanje, nego na metode zaštite od "novca, propagande i hakera Kremlja", navodi list. 

"Decenijama je Britanija pokušavala da se uskladi s Amerikom u vojnoj sferi, ako ne u pogledu količine, onda u pogledu kvaliteta. Šta god da su SAD započinjale, mi smo bili spremni da im pomognemo, u svemu, od specijalnih jedinica do nuklearnog oružja", piše novinar "Tajmsa" Edvard Lukas. 

On dodaje da povećanje rashoda na odbrambene ugovore i slaba funta danas vode riskantnim posledicama za britansku ekonomiju. To preti britanskom budžetu deficitom od 20 milijardi funti. 

Prema mišljenju naučnog saradnika Kraljevskog ujedinjenog instituta za odbrambena istraživanja Velike Britanije, London ima dve varijante. 

Prva varijanta je da se sačuva "globalni status" i sposobnost da se vode ratovi zajedno sa SAD protiv "slabijih i siromašnijih zemalja". To znači da će britanska flota biti "potpuno zauzeta zaštitom dva američka nosača aviona, a Britanci će sačuvati svoje simbolično prisustvo" u Estoniji. To je u skladu s likom "globalne Britanije", navodi autor teksta. 

"Kraj britanske imperijalističke istorije"

Druga varijanta je da Velika Britanija odustane od "globalnih ambicija" i da se koncentriše na "ispravnu samozaštitu i zaštitu saveznika Britanije od Rusije", piše Lukas, koji tu varijantu smatra pogodnijom. 

To znači smanjenje flote i armije i njihovo bolje naoružavanje. Glavni cilj vojno-mornaričkih snaga treba da postane borba protiv ruskih podmornica. Nosači aviona će postati "nepotrebni" i moći će da se predaju na korišćenje SAD. 

"Neki će ovo smatrati nacionalnim poniženjem i zamkom. To će biti kraj dvestogodišnje britanske imperijalističke istorije i povezaće London sa susedima na kontinentu", navodi autor teksta. 

Samoodbrana od "pretnji nove generacije" zahteva duboku analizu "slabosti koje Rusija umešno eksploatiše". Ta samoodbrana podrazumeva i koordinaciju nacionalnih i međunarodnih napora u "razmerama nepoznatim od vremena Hladnog rata". 

"To će biti skuplje, ali to će, verovatno, biti razumnije trošenje novca, nego kupovina skupog naoružanja ili stvaranje armije velikih razmera čije je redove teško popuniti", zaključuje autor "Tajmsa". 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online