Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 10.01.2018.
13:30
Vestionline A

Oziji u kandžama mafije

Italijanski mafijaši pronašli su zgodno utočište u Australiji, ali im je federalna policija za petama.

EPA/Joe Castro
Pune ruke posla za policiju

Obračun sa pripadnicima zloglasnih kriminalnih grupa u Italiji, uključujući i Ndragetu, dobiće na punoj snazi reorganizovanjem snaga za zaštitu zakona u okviru novog Ministarstva unutrašnjih poslova, navode izdanja "Nenjs corp".

Planirano je čak da se u okviru federalne policije organizuje specijalna jedinica koja bi se bavila ovim zadatkom. Potreba je tim veća pošto je na italijanskim sudovima poslednjih par godina obelodanjeno da su se članovi Ndrangete sa Kalabrije, pod pritiskom lokalnih vlasti, rasporedili u Australiji gde nastavljaju da vode kriminalne aktivnosti.

U Italiji su, računa se, za poslednjih nekoliko godina iza rešetaka završilo više od 160 pripadnika kalabrijske mafije.

Poručnik Ndrangete Domeniko Agresta koji je postao informator policije, prošlog oktobra izneo je tamošnjim vlastima da su najmanje dva njihova člana iz lokalnih ćelija sa od tri do četiri člana familije, danas u Australiji i ovde se bave "porodičnim biznisom".

Policijski obaveštajni podaci, međutim, identifikovali su čak šest lokalnih ćelija, svaka sa svojim gazdom, u Sidneju, Melburnu i Južnoj Australiji. Za njih se kaže da učestvuju u globalnom prihodu Ndrangete od oko 80 milijardi dolara - od droga i pranja novca, kao i trgovine zabranjenim predmetima.

Ti Kalabrijci koji su se preselili preko mora uključuju i zloglasne članove kao što su familije Barbaro i Serdži, učesnici su u oružanim obračunima, proizvodnji i švercu droge u Melburnu, Sidneju, Grifitu i Brizbejnu, unazad sve do sedamdesetih godina.

Pravci i prioriteti

Predstavnica Udruženja sindikata federalne policije kaže da su njihovi članovi obavešteni o budućim pravcima i prioritetima, ali da je problem u tome što se kod njih nastavlja sa smanjivanjem osoblja i ograničenjima u budžetskim sredstvima.

Mafija je ovde tako dobro razvijena i organizovana da italijanska policija kaže da njeni obaveštajni podaci prikazuju Australiju kao "malu Italiju" za kriminalce, prenose mediji.

Jedan izvor pri AFP potvrđuje da će njihovom reorganizacijom posebna jedinica voditi računa o italijanskoj mafiji, što je prvi put tokom niza decenija.

- Mi smo imali šest ili sedam tipova kriminala ili područja kojima smo se bavili i prilično smo usmereni da to istrebimo. Idemo na organizovane kriminalne grupe, nacionalne i internacionalne, lovimo ih i obračunavamo se s njima. Italijanska mafija jedna je od njih.
Druge vrste krivičnih dela prema kojima će federalci biti posebno usmereni jesu seksualni zločini nad decom, pranje novca i ilegalne motociklističke bande.

Dinastija Barbaro

Javnosti je dobro poznato ime Barbaro, vezano za familiju za koju su vlasti i mediji govorili da je "dinastija ogrezla u krvi". Jedan od njih, Paskvale Barbaro, ubijen je 2016. u "sačekuši" u Irlvudu (Sidnej). Bavio se sličnim "biznisom" kao i njegov "nono", takođe Paskvale Barbaro koji je likvidiran u obračunu bandi u Brizbejnu 1990. On je, zanimljivo je, živeo miran i totalno nezanimljiv život u brizbejnskom predgrađu, kada su ubice odlučile da je vreme da dođu po njega.
Za svoje komšije, ovaj 58-godišnjak, u stvari penzionisani kum mafije, bio je do ubistva tek penzionisani radnik opštinske uprave u Kanberi koji je došao u Brizbejn da bi mirno živeo sa mladom filipinskom nevestom. Imali su petogodišnje dete i živeli povučeno, sve dok se neko iz podzemlja nije dosetio da nije dobro da kum i dalje živi.
Još jedan Barbaro, i on Paskvale, rođak familije, likvidiran je u ratu bandi u Melburnu 2003, dok je bio u društvu sa Džejsonom Moranom, još jednom osobom iz podzemlja. I Moran je tada likvidiran.
Familija Barbaro zaista je bogata kriminalcima, još jedan od njih, i još jedan Paskvale, osuđen je 2012. na 30 godina zatvora pošto je u Melburnu provaljen šverc tada najveće ikada otkrivene količine ekstazija.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online