Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 05.01.2018.
14:09
Vestionline, b92 A

Zašto kontroverzni biznismen iz Afrike zove broj u Srbiji?

Osoba u Srbiji je kontakt "kontroverznog biznismena" iz Kejptauna optuženog za reketiranje i novinara koji je pisao knjigu o visokoj korupciji u Južnoj Africi.

pixabay.com

Južnoafrički "Njuz 24" je u izveštaju sa suđenja Nafizu Modaku, koji se tereti za reketiranje i sumnjive poslove sa obezbeđenjem u kejptaunskim noćnim klubovima, objavio da je jedan od svedoka, policajac koji istražuje taj slučaj, rekao da postoje snimljeni razgovori Modaka sa "nekim iz Srbije".

Kako je naveo policajac Čarl Kinear, "Osoba koju je Modak zvao u Srbiju je ista osoba koja je dala informacije za prvih nekoliko poglavlja" knjige "Predsednikovi čuvari", koja govori o navodnoj visokoj korupciji režima predsednika Džejkoba Zume. 

Kinear je rekao da to dokazuje "veze Modaka i ljudi u južnoafričkim vlastima". 

Kako je naveo pred sudom, u razgovoru sa osobom iz Srbije Modak je govorio o odnosima policijskih zvaničnika i "kontroverznih biznismena" i vođa poznatih kriminalnih klanova u toj zemlji. 

Na suđenju se govori i o navodnim planovima Modaka da likvidira neke od šefova podzemlja, kako bi preuzeo posao obezbeđenja u klubovima, kao i o milionskim dugovanjima koja želi da naplati od češkog milionera iz devedesetih i osuđenog kriminalca Radovana Krečira. Krečir se u britanskim medijima spominjao kao "dobar prijatelj Darka Šarića i Dobrosava Gajića, koji je u Srbiji osuđen za ubistvo Željka Ražnatovića Arkana". 

Jedno od spomenutih imena je i Igor Rusol iz Ukrajine, koji je svojevremeno radio za ubijenog šefa podzemlja Sirila Biku, sa kojim je u trenutku atentata bio upravo Dobrosav Gavrić. 

U knjizi novinara Žaka Pauva koja je spomenuta na suđenju govori se o mrežama moćnika, korupciji i pozadini režima Džejkoba Zume. Podnaslov knjige je "Oni koji Zumu drže na vlasti i van zatvora". 

U prvim poglavljima, za koja je navodno deo materijala autoru dao neko iz Srbije, govori se o susretima autora sa bivšim obaveštajcem u Moskvi i njegovim saznanjima o dolasku Zume na vlast 2009. godine. 

Knjiga izdata u oktobru 2017. opisuje stvaranje "mafijaške države u državi" i optužuje Zumu i njegove saradnike za proneveru, izbegavanje poreza, finansijske malverzacije i govori o tome da Zuma svakog meseca dobija oko 70.000 dolara od jedne privatne kompanije. 

Knjiga je podigla mnogo prašine, a Nacionalna agencija za sigurnost je tražila sudsku zabranu daljeg prodavanja knjige posle samo nekoliko dana od njenog izdavanja pozivajući se na kršenje zakona o privatnosti, obaveštajnoj sigurnosti i žaleći se na objavljivanje poverljivih poreskih izveštaja. 

Uprkos pokušajima cenzure, knjiga je postala međunarodni bestseler, a nakon problema sa distribucijom na internetu se pojavila cela knjiga. 

Pauv je na promociji knjige, koju je obeležio "slučajan nestanak struje", rekao da je spreman na višegodišnje povlačenje po sudovima. Kako je rekao kasnije, zbog knjige je dobio niz pretnji smrću. 

U knjizi se spominju predsednik Južne Afrike, najviši zvaničnici policije, ministarstava odbrane i unutrašnjih poslova, kao i niz ministara i ambasadora. 

Zuma je jedan od kontroverznijih afričkih lidera, čija je vladavina obeležena nizom skandala, optužbi za silovanje, korupciju i pranje novca, a više puta je "preživeo" glasanje o nepoverenju. 

Zuma je inače ponosni poligamista, koji se ženio šest puta, jer poštuje Zulu tradiciju.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online