Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 05.01.2018.
10:39
Vestionline, Tanjug A

Na Floridi je toliko hladno da iguane padaju sa drveća

Na Floridi je toliko hladno da se iguane, nenavikle na niske temperature, koče i padaju sa drveća u predgrađima Majamija, piše AP.

Tanjug/AP
Hladan talas okovao Floridu

Nacionalni meteorološki institut u Majamiju saopštio je da je u delovima Južne Floride temperatura jutros bila pet stepeni Celzijusa što je dovoljno hladno da parališe zelene iguane.

Ova hladnokrvna stvorenja koja nastanjuju tropske oblasti Kariba, Centralne i Južne Amerike, počinju da se, smrzavaju kad temperatura padne istod deset stepeni, kaže Kristen Somers iz Komisije za očuvanje riba i divljih životinja na Floridi. 

"To je previše hladno da bi se kretale", dodaje Somers. 

Nisu samo reptili pogođeni ovonedeljnim talasom hladnoće, morske kornjače takođe se koče od za njih neuobičajeno niskih temperatura, navodi AP. 

Biolozi Komisije za zaštitu životinja su u nekoliko slučajeva spasili kornjače koje su plutale po vodi ili blizu obale, ali spasilačke akcije za iguane nisu planirane. 

Dobronamernim stanovnicima koji pronađu ukočene iguane savetuje se da ih ne diraju jer bi mogle da se osete ugroženim i da ujedu kada se zagreju. 

"Nemojte da pretpostavite da su mrtve", kaže Somers. 

Dvonedeljni talas hladnoće ispod pet stepeni 2010. godine ubio je mnogo iguana, kao i burmanskih pitona i drugih gmizavaca koji žive u suptropskoj klimi Južne Floride. 

Podsećamo, sa njujorških aerodroma "JFK" i "La Gvardija" privremeno su obustavljeni svi letovi zbog snažnog vetra i nadolazeće snežne oluje. 

Putinici se pozivaju da se pre polaska raspitaju da li uopšte da kreću na aerodrome, kako danas tako i kasnije ove nedelje. Savetuje im se i da ne kreću na aerodrom ukoliko nemaju rezervaciju. 

Očekuje se da će u Njujorku pasti između 15 i 25 centimetara snega. 

Takozvana meteorološka "ciklon bomba", praćena jakim vetrovima i obilnim snegom, pogodila je severoistok SAD, zbog čega su zatvorene škole i državne ustanove, a saobraćajje poremećen, dok se očekuje i dalji pad temperature, pa bi do kraja nedelje tamo moglo biti, navodi CNN, "čak hladnije nego na Marsu". 

Olujno nevreme je rezultat brzog spuštanja pritiska, koji neki meteorolozi nazivaju "bombogeneza" ili "ciklon bomba", a koje donosi obilne snežne padavine i snažne vetrove.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online