Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 01.01.2018.
23:30
Vestionline, Tanjug A

Rekordne hladnoće u SAD i do minus 50 stepeni

Nova godina počela je u velikom delu SAD sa ekstremnim hladnoćama, ponegde i rekordnim, koje su odložile i neke proslave, a nekoliko smrtnih slučajeva povezuju se sa izloženošću zimi.

Tanjug/AP
Indeks hlađenja je subjektivni osećaj temperature zbog delovanja vetra

Američka meteorološka služba izdala je upozorenje zbog vetra koji po takvom vremenu pojačava osećaj hladnoće, a koje se odnosi na velika prostranstva SAD, od Teksasa na jugu do Kanade na severu, kao i od Montane na zapadu, do država Nove Engleske na istoku.

U Čikagu je bilo suviše hladno i za one koji za Novu godinu tradicionalno skaču u jezero Mičigen, sada pokriveno debelim ledom. Oni su se ovog puta samo slikali u kupaćim kostimima na zaleđenoj plaži, javlja AP.

Opasno niske temperature su zahvatile još nekoliko država američkog Srednjeg zapada, uključujući delove Kanzasa, Misurija i Nebraske, kao i kompletnu Ajovu, Minesotu, Južnu Dakotu i Severnu Dakotu.

U Nebraski tempeprature su se u novogodišnjoj noći spustile na minus 26 stepeni, oborivši rekord iz 1884. godine. U gradu Omaha odložen je novogodišnji vatromet, koji inače privuče nekoliko desetina hiljada ljudi.

U De Moinu, u Ajovi, bilo je još hladnije, minus 29, pa je zatvoreno klizalište na otvorenom u centru grada. Zbog vetra, subjektivni osećaj bio je kao da je minus 35.

U Abedinu, u Južnoj Dakoti, živa se spustila na minus 36, oborivši prošlogodišnji rekord.

Indeks hlađenja je subjektivni osećaj temperature zbog delovanja vetra.

Uprkos upozorenjima na opasnost hipotermije, u Milvokiju je ipak organizovano tradicionalno novogodišnje kupanje u jezeru Mičigen, ali je u najmanje jednom gradu države Viskonsin sličan događaj otkazan.

Što se tiče američkog Juga, pad temperature u Teksasu doneo je slab sneg sve do Ostina, glavnog grada te države, kao i mnogo saobraćajnih nesreća na klizavim putevima.

Bilo je hladnije i u drugim južnim državama, gde su više naviknuti na iznenadne nalete hladnog vazduha sa Arktika, nego na više uzastopnih noći sa temperaturama ispod nule.

Zamrznute vodovodne cevi i ispražnjeni akumulatori su bili vrlo česti prvog dana Nove godine od Luizijane do Džordžije.

AP navodi da su hladnoće izgleda odnele i prve žrtve.

U okrugu Milvoki, u državi Viskonsin, vlasti su saopštile da su u nedelju dva tela nađena u nedelju sa znacima hipotermije - jedan muškarac u 50-im godinama nađen na ulici, i jedan 34-godišnjak.

Policija takođe veruje da je hladnoća bila uzrok smrti i jednom muškarca u Bizmarku, u Severnoj Dakoti, čije telo je nađeno pored reke.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online