Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 28.12.2017.
23:15
Vestionline, Tanjug A

Glas Amerike: Rusija - prizma kroz koju se posmatraju Trampovi potezi

Ako postoji jedna jedina reč koja je opterećivala i definisala dosadašnji predsednički mandat Donalda Trampa - onda je to Rusija, piše "Glas Amerike".

EPA/Michael Klimentyev
Vladimir Putin i Donald Tramp na Samitu G20

- Nemam ništa s Rusijom i to svi znaju. Reč je o prevari demokrata, kojom pravdaju izgubljene izbore - rekao je Tramp pred kraj godine, kada je još jednom odbacio optužbe da je blag prema Kremlju, moguće i zbog toga što želi da se oduži Rusiji, jer mu je pomogla da pobedi Hilari Klinton na predsedničkim izborima, navodi se u tekstu Glasa Amerike.

U januaru, dve nedelje pre nego što je Tramp položio zakletvu, kancelarija direktora Nacionalne obaveštajne službe Džejmsa Klepera objavila je da su CIA, FBI i NSA zaključile da je ruski predsednik Vladimir Putin pokušao da osigura pobedu Trampa na izborima.

Kako se napominje, Putin je naredio kampanju iznošenja neistina o Hilari Klinton i time umanjio šanse da bude izabrana. Putinov izbor bio je Tramp i težio je da mu poveća šanse za izbor diskreditacijom Klintonove.

Zbog ovih navoda pokrenuta je istraga u Kongresu. U martu je direktor FBI Džejms Komi potvrdio da je i njegova agencija istraživala potencijalne veze Trampovog tima i Kremlja.

Ubrzo potom, Tramp je otpustio Komija nakon čega je imenovan specijalni tužilac Robert Maler, u čijoj istrazi o Rusiji su već podignute neke optužnice, a pojedini Trampovi saradnici iz kampanje su priznalli krivicu za manje prekršaje.

Kao predsednik, Tramp ponekad govori jedno, a radi drugo, ističe se u tekstu Glasa Amerike.

Nedavno je odobrio prodaju smrtonosnog oružja ukrajinskim snagama koje se bore protiv ruskih separatista i potpisao zakon o uvođenju sankcija Moskvi zbog Ukrajine, uz ocenu da zakon ima "ozbiljne nedostatke". Ipak, u svojim govorima naglašava da se trudi da poboljša odnose sa Kremljom.

- Mislim da je prijateljski odnos sa Rusijom, umesto stalne borbe, koristan i za svet i za našu zemlju, a ne znak slabosti - istakao je Tramp.

U Trampovoj nacionalnoj stragegiji za bezbednost Rusija je označena kao opasnan konkurent, koji slabi američki globalni uticaj i koristi subverzivne metode kako bi "umanjila legitimitet demokratije". Ipak,u govoru u kojem je predstavio strategiju, Tramp je govorio o izgradnji partnerstva sa Putinom.

- Juče me je zvao ruski predsednik Putin i zahvalio se našoj zemlji zbog toga što je CIA razotkrila planiranje velikog terorističkog napada u Sankt Peterburgu. Moglo je da nastrada na hiljade ljudi, ali su uspeli da uhapse teroriste pre napada, i nijedan život nije izgubljen. To je sjajna stvar i način na koji bi trebalo da se radi - rekao je Tramp.

Analitičari kažu da je Rusija postala prizma kroz koju se posmatra svaki Trampov potez, te da je moguće da je predsednik zato oštriji prema Kremlju nego što bi inače bio.

- Deluje kao da se previše trudi, kako ljudi ne bi pomislili na najgore o njegovoj vezi sa Putinom. Nedavna dozvola za prodaju smrtonosnog oružja Ukrajini je odluka koju je Obamina administracija godinama blokirala i to dok je Ukrajina doživljavala invaziju, a tamo je i dalje rat. To je veoma snažna poruka - kaže Džejms Kirčik iz Instituta Brukings.

Druga godina mandata Donalda Trampa će, kako se navodi, verovatno ličiti na prvu - u njoj će dominirati Rusija i istraga Roberta Malera, koja se neumitno približava kraju, a koju Tramp često negira.

Istovremeno, na svetskoj sceni se Tramp suočava sa jedinom osobom koju je magazin Forbs rangirao kao moćniju od njega - Vladimirom Putinom, zaključuje se u analizi Glasa Amerike.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online