Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 27.12.2017.
08:28
Vestionline A

Alarm u SAD - "dajte nam sve o Rusima na Balkanu"

Zbog zabrinutosti u vezi sa širenjem ruskog uticaja, Kongres SAD je naložio šefu Pentagona Džejmsu Matisu da pripremi analizu bezbednosne saradnje sa Rusijom svake države sa Zapadnog Balkana.

EPA/ESTEBAN BIBA
 

Ministar odbrane Matis, uz saglasnost državnog sekretara Reksa Tilersona treba da dostavi izveštaj relevantnim odborima oba doma američkog Kongresa, uključujući senatske odbore za odbranu i spoljnopolitičke odnose, kao i spoljnopolitički odbor Predstavničkog doma Kongresa, prenosi Glas Amerike.

U zemlje Zapadnog Balkana, Kongres ubraja: Srbiju, Bosnu i Hercegovinu, Kosovo i Makedoniju, navodi VOA. U zahtevu američki Kongres traži detaljni spisak "ruskog oružja i vojne opreme i tehnologije u vrednosti većoj od milion dolara koje je ili kupljeno ili dobijeno od strane svake zemlje Zapadnog Balkana od 2012. do danas". 

U Matisov izveštaj takođe bi trebalo da bude uključen opis učešća snaga bezbednosti svake od pomenutih zemalja u obuci ili vojnoj vežbi sa Rusijom, takođe od 2012. godine do danas, opis svih sporazuma o bezbednosnoj saradnji svake te zemlje sa Rusijom i pregled obaveštajne saradnje sa Moskvom. 

Cilj je da SAD ima uvid "koliko bezbednosna saradnja između svake od zemalja Zapadnog Balkana i Ruske Federacije utiče na bezbednosne interese SAD, Severnoatlantski savez (NATO), zemlje Zapadnog Balkana, i svaku članicu NATO-a koja se graniči sa zemljom Zapadnog Balkana", navodi se u Kongresnom dokumentu. 

Kongres takođe traži uvid u bezbednosnu saradnju svake zemlje Zapadnog Balkana sa SAD, uključujući spisak američkog naoružanja i vojne opreme i tehnologije u vrednosti većoj od milion dolara koje je dobijeno ili kupljeno od strane svake od tih zemalja od 2012. do danas. 

Slično saradnji Zapadnog Balkana sa Rusijom, Kongres očekuje podatke o učešću snaga bezbednosti svake navedene zemlje u obuci ili vojnoj vežbi sa Sjedinjenim Državama od 2012. nadalje, zatim spisak sporazuma o bezbednosnoj saradnji sa SAD, kao i ocenu bezbednosne saradnje svake zemlje Zapadnog Balkana sa NATO-om. 

U Zapadnim zemljama, uključujući SAD, raste zabrinutost zbog povećanog ruskog uticaja na Balkanu i u centralnoj Evropi. U novembru, uticajni Atlantski savet založio se za stalno američko vojno prisustvo na Balkanu u cilju stabilizacije jugoistočne Evrope zbog, kako smatra, povećanih nastojanja Rusije da vrši politički uticaj u regionu, navodi VOA. 

U aprilu, posle posete zemalja zapadnog Balkana, republikanski senator Džon Mekejn je izrazio žaljenje zbog američkog odsustva, odnosno vakuuma koji Rusija želi da popuni. Mekejn, inače predsedavajući senatskog odbora za oružane snage, još je tada pozvao na učestalije posete američkih visokih zvaničnika regionu. 

Početkom avgusta, potpredsednik SAD, Majk Pens sastao se sa visokim predstavnicima zemalja članica i posmatrača Jadranske povelje, čiji je predsedavajući ove godine Makedonija. 

Jadranska povelja je osnovana 2003. pod pokroviteljstvom SAD sa ciljem da koordinira aktivnosti podrške zemljama aspirantima za članstvo u NATO. Njene članice su od početka Albanija, Makedonija i Hrvatska, 2008. priključile su se Crna Gora i BiH, dok su Srbija i Slovenija prihvatile status posmatrača.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online