Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 22.12.2017.
20:11
N. Jokić - Vesti A

Rasipništvo francuske vlade: Za let platio 350.000 evra

Ovih dana saznalo se da je predsednik francuske vlade Eduar Filip na službenom putovanju potrošio 350.000 evra državnog novca, samo za let u jednom pravcu na liniji Tokio-Pariz.

EPA/Julien de Rosa
Žurio u Pariz: Eduar Filip

Ova informacija razbesnela je francusku javnost i postavila pitanje racionalne potrošnje javnog novca.

Vraćajući se iz Nove Kaledonije, francuske teritorije u južnom Pacifiku, premijerov vojni erbas A340 zaustavio se u Tokiju, gde je premijer odlučio da promeni letelicu i iznajmi luksuzni avion od jedne privatne kompanije.

Razlog je gotovo neverovatan - tako će stići dva sata ranije u Pariz u udobnom avionu, opremljenom plišanim salonima.

Kako to rade Nemci

Srednja klasa u Nemačkoj lakše podnosi štednju, ako vidi i one "odozgo" da štede. Zbog toga se najviši vladini zvaničnici i ponašaju u skladu sa merama štednje. U Francuskoj se, međutim, predsednik ponaša kao monarh iz luksuzne opere, nameće štednju srednjoj klasi i povećava razne namete za 4,5 milijarde evra godišnje, navode francuski mediji. Poreze je smanjio samo za najbogatije. Da li je zaboravio da je pre dva i po veka revolucija ne slučajno izbila u Francuskoj, pitaju se razbesneli građani.

Službeni avion stigao je skoro prazan u Pariz samo dva sata posle premijerovog iznajmljenog aviona-hotela.

Društvene mreže u Francuskoj su se usijale. Građani su lako izračunali da je cena premijerovog luksuznog puta u jednom pravcu jednaka iznosu najniže dnevne zarade u Francuskoj isplaćivane tokom 25 godina.

Premijer, kao i predsednik, voli da navodi Nemačku kao primer za ugled, pa neka se oni prvi ugledaju, poručuju građani na društvenim mrežama.

Novinari pariskog "Liberasiona" citiraju tim povodom delove iz knjige "Angela Merkel, politički vanzemaljac".

Autorka Marion van Rentergem opisuje kako je kancelarka više puta morala da radi i drema u specijalnom salonu aerodroma u Briselu čekajući da se njen avion popravi, dok su drugi državni lideri posle evropskog samita odavno stigli svojim kućama.

Nikome nije palo na pamet iznajmljivanje privatnog džeta o državnom trošku, iako Berlin nije daleko od Brisela, a u Nemačkoj je tako nešto nezamislivo, komentariše "Liberasion".

Naravno, postavlja se pitanje šta uopšte francuski predsednik i premijer znaju o Nemačkoj kada se stalno pozivaju na svog suseda kao na "primer za ugled", ali im ne pada na pamet da taj primer i lično slede, dodaju mediji.

Znaju li da je tek 2008. godine Bundestag izglasao da se obnovi vladina vazdušna flota?

Dotle su, kao i u bogatoj Švajcarskoj, korišćeni stari avioni erbas i marke Bombardie kojima je svaki čas bila potrebna opravka.

Ovaj poslednji kupio je nekadašnji istočnonemački predsednik Honeker.

 

 

 

 

 

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online