Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 22.12.2017.
05:00
Vestionline, Tanjug A

Stručnjaci upozoravaju: Klimatske promene mogle bi da utiču na priliv izbeglica

Evropa bi mogla da očekuje novi priliv izbeglica zbog posledica globalnog zagrevanja, upozoravaju naučnici.

pixabay.com
 

Stručnjaci smatraju da bi povećanje temperatura i ekstremni vremenski uslovi mogli da povećaju broj izbeglica iz siromašnih zemalja, koji utočište traže u bogatijim zemljama, međutim, studije su do sada obavljene na veoma maloj razmeri, prenosi AP. 

U izveštaju koji je objavljen danas u magazinu "Sajens", naučnici iznose zaključak da postoji "statistički bitna veza" između fluktuacija u zahtevima za azil i klimatskim promenama.

Takođe su došli do zaključka da je broj prijava za azil rastao, što se temperatura više udaljavala od 20 stepeni Celzijusovih, tj. idealne temperature za uzgoj žitarica.

- Ovo je prvo istraživanje koje povezuje temperaturu i migracije na globalnoj razmeri i zapravo pronalazi vezu - rekao je istražitelj Džejkob Ševe iz nemačkog Instituta za istraživanje klimatskih posledica, koji nije bio uključen u istraživanje, prenosi AP.

Polazeći od prosečne brojke od 351.000 godišnjih zahteva za azil, istraživanje dolazi do zaključka da bi broj zahteva za azil u Evropskoj uniji mogao da poraste za 25 odsto do 2100. godine, čak iako se globalno zagrevanje uspori. Međutim, ukoliko ne dođe do usporenja globalnog zagrevanja do kraja veka, broj zahteva za azil mogao bi da dostigne i preko milion.

Autori istraživanja napominju da njihovo istraživanje ne uzima u obzir druge faktore, kao što su sukobi, što bi takođe moglo da utiče na povećanje broja zahteva za azil. Takođe napominju da bi na klimatske promene trebalo gledati kao na faktor uvećanja rizika, koji utiče na druge faktore zbog kojih ljudi inače napuštaju svoje domove, među kojima su i rat, ekonomski problemi i masovna glad.

Jedan od autora, Volfram Šlenker, rekao je da posledice klimatskih promena po poljoprivredu neće biti momentalne.

- Možda će (izbeglica) imati jednu lošu godinu, ali ako ima skladištenih žitarica, u suštini može da se izbori sa tim. Međutim, ako temperatura trajno poraste u budućnosti i dođe do situacije da nikada neće imati dobre žitarice ponovo, možda će morati da se preseli - rekao je Šlenker, prenosi AP.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online