Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 21.12.2017.
17:41
Vestionline, dnevnik.hr A

Kadirov oštro: Jadni Amerikanci! Jeste li zaboravili Irak, Libiju, Beograd...

Lider Čečenije Ramzan Kadirov rekao je kako je ponosan što je sankcionisan po američkom "Zakonu Magnitski". On je sarkastično dodao da bi SAD kršioce ljudskih prava trebalo da traže kod kuće "u Beloj kući i Pentagonu".

Tanjug/AP
Ponosan što se našao na američkoj "crnoj listi": Ramzan Kadirov

Kadirov je rekao da je polaskan što je u sredu, zajedno s još četiri ruska državljana, dobio sankcije od SAD-a. Dodao je kako se oseća kao "vrlo istaknuta osoba" s obzirom na to da mu posvećena tolika pažnja. 

- Oh, spisak Magnitski... To znači da kršim ljudska prava. Jadni Amerikanci! Jedna mala, ali ponosna Čečenska Republika progoni celu zemlju - rekao je Kadirov sarkastično. 

- Dakle, zabranjeno mi je da uđem u SAD. Ali, da li bih se ja prijavio za vizu, imam li imovinu u američkim bankama? Već sam to rekao, ali opet ću ponoviti - ne bih išao u SAD čak ni kada bi mi za nagradu ponudili monetarne rezerve cele zemlje - rekao je čečenski lider. 

Kadirov tvrdi kako nije sankcionisan zbog navodnog kršenja ljudskih prava, već zbog svoje nemilosrdne i dugotrajne borbe ​​protiv terorista, od kojih su mnogi bili "učenici američkih tajnih službi". 

- Ponosan sam što sam naljutio američke obaveštajne agencije. Kažu da su sankcije povezane s kršenjima ljudskih prava. Pa zašto traže ljude na drugom kraju sveta da bi popunili pspisak druge strane sveta kada se takvi nalaze u Beloj kući i Pentagonu? - rekao je. 

Kadirov ima svoj spisak ratova i kršenja ljudskih prava u koje su uključene Sjedinjene Države i zapitao se jesu li "svi predsednici SAD-a i ministri odbrane" takođe bili sankcionisani. 

- Jeste li zaboravili masakrirane autohtone Amerikance, milione afričkih robova, žrtve Hirošime i Nagasakija, milione Vijetnamaca, Avganistan, Irak, Libiju, Beograd... Moj spisak sadrži hiljade krvavih dela SAD-a - rekao je Kadirov. 

- Kome onda zvono zvoni? -zaključio je čečenski lider dodajući kako "u Čečeniji vlada mir i stabilnost, a SAD proliva krv po celom svetu". 

Američki "Zakon Magnitski" donesen je 2012. godine, nakon smrti pravnika Sergeja Magnitskog u ruskom zatvoru Butirka. Magnitski, borac za ljudska prava, nasmrt je pretučen u zatvoru zbog otkrivanja korupcijske mreže u ruskom poreznom i policijskom suistemu. "Zakonom Magnitski" uvedene su zabrane izdavanja viza i zamrzavanje sredstava ruskim zvaničnicima za koje Bela kuća proceni da krše ljudska prava. 

Kao odgovor Rusija je usvojila "Zakon Dima Jakovljev", kojim se zabranjuje Amerikancima da usvajaju decu iz Rusije, nakon više slučajeva zlostavljanja. Zakon je nazvan Dima Jakovljev po istoimenom dečaku koji je umro od toplotnog udara 2008. godine, nakon što su ga njegovi američki usvojitelji ostavili satima zaključanog u pregrejanom automobilu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online