Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 17.12.2017.
12:40
aljazeera.net A

Kako izbeći rat na Korejskom poluostrvu?

"Sporazum o uzajamnom zamrzavanju aktivnosti koji su predložile Kina i Rusija može sprečiti smrtonosni sukob između SAD i Severne Koreje", piše Al Džazira.

EPA/KCNA
Foto: Ilustracija

"Recept za rat je skoro savršen"

Situacija na Korejskom poluosrtrvu koja nosi jasni rizik od izbijanja trećeg svetskog rata najnapetije je i najopasnije mirovno i bezbednosno pitanje s kojim je čovečanstvo trenutno suočeno. Bezumnost ove situacije svojstvena je dvojici ludaka - "Raketašu" i "Dotardu", kako vole međusobno da se nazivaju - koji se ubrzano kreću jedan prema drugom po šinama.

Dok žurno idu jedan drugom u susret, američki predsednik Donald Tramp jasno kaže da neće otkazati ratne igre koje su tako provokativne za severnokorejskog lidera Kim Džong Una, dok zahteva od svog protivnika da se odrekne svog nuklearnog arsenala. Kim odgovara glasno da neće razgovarati s Trampom dok se vojne vežbe izvode u njegovom susedstvu, i da se njegova država nikada neće odreći svog nuklearnog oružja.

Iako nijedna strana, u stvari, ne namerava da se sukobi s onom drugom, samo ih jedan nesrećan slučaj, provokacija, incident ili paranoično nerazumevanje deli od katastrofe. Nijedna od mera zaštite ili izgradnje poverenja koje su sprečile slučajni sukob tokom Hladnog rata sada se ne primenjuje. Ne postoji privatna linija preko koje bi lideri mogli direktno komunicirati.

Nijedna strana nije predvidiva, niti je bila jasna u postavljanju svojih crvenih linija. Nijedna strana nije iskrena, ne veruje drugoj, niti komunicira s poštovanjem. Recept za rat je gotovo savršen.

Hoće li prihvatiti predlog Rusije i Kine?

U ovoj veoma napetoj atmosferi, i Rusija i Kina predlažu obema stranama sporazum "o uzajamnom zamrzavanju aktivnosti", ili "dvojnoj suspenziji", kao prvi korak prema stvarnim pregovorima. Suština ove ideje je da Severna Kojera zamrzne svoje nuklearne eksplozije i testiranja raketa, a da SAD i njegovi saveznici zauzvrat obustave svoje velike vojne vežbe koje prete Severnoj Koreji.

Iako ovaj predlog o uzajamnom zamrzavanju aktivnosti neće rešiti dugoročne probleme, on je trenutno najbolja šansa za izbegavanje slučajnog rata u bliskoj budućnosti. Kim zna da je predlog o zamrzavanju druga najbolja opcija. On sada ima veoma snažno nuklearno oružje, možda i rakete potrebne da se ono pošalje na neprijateljsko tlo.

Amerikanci drugačije gledaju na ovu situaciju. Svesni su da, bez obzira koliko su njihove vojne vežbe provokativne, one nisu ilegalne, niti, za razliku od severnokorejskog nuklearnog programa, krše volju međunarodne zajednice.

Predlog o zamrzavanju nije idealan, ali je mnogo bolji od jedinog izvesnog razvoja događaja koji je pred nama. Sigurno je da će, ukoliko dođe do slučajnog rata, svi izgubiti mnogo više od onoga koliko ih košta razmatranje privremene bezbednosne mere koja se može upotrebiti između dva voza koji, putujući velikom brzinom, idu jedan drugom u susret, zaključuje Al Džazira.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online