Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 16.12.2017.
12:44
Jutarnji.hr, Vestionline A

Pokret koji se pretvario u revoluciju svetskih razmera

Prošle nedelje su tri kongresmena bila prisiljena da podnesu ostavku zbog optužbi za seksualno uznemiravanje. Tako nešto se ne pamti od Američkog građanskog rata, piše Vašington post, kad je u jednom danu u januaru 1861. zbog sukoba oko pitanja ropstva odstupilo pet zastupnika.

pixabay.com
Kuda "ide" SAD i koja je granica?

Pokret #MeToo poprima sve više obeležja prave društvene revolucije, piše "Vanity Fair". Njegov uticaj na američku političku scenu je izuzetan.

Američki kongres "na udaru"

Pod lavinom optužbi za seksualno uznemiravanje na ostavku su bili prisiljeni 88-godišnji demokrata Džon Komniers u utorak, zatim demokrata Al Franken i republikanac Trent Frenks u četvrtak.

Oni su morali da odu, a da protiv njih nije bio pokrenut kazneni postupak niti je etička komisija Kongresa dala svoj stav.

To nije zabeleženo u istoriji američkog Kongresa 20. veka, citiraju istoričara Roberta Dejvida Džonsona s Bruklin koledža.

Uznemiravanje i diranje bilo je sastavni deo radnog dana u kancelariji zastupnika Koniersa, ispričala je njegova dugogodišnja saradnica Ilajza Grabs. Dve nedelje pre ostavke BuzzFeed je objavio priču o bivšoj radnici kojoj je dao 27.000 dolara kako bi je ućutkao.

Ala Frankena je takođe optužilo više žena, između ostalih i koleginica iz vremena kad je još nastupao kao komičar.

Smišljao je skečeve u kojima je dira i ljubi. Nije mu padalo na pamet da lažira poljubac, nego ju je uhvatio za glavu i gurnuo joj jezik u usta.

- Osetila sam se iskorišćeno. Osramoćeno. Omalovaženo. Poniženo - opisala je Lien Tviden.

Treći, Trent Frenks, dve je službenice u svojoj kancelariji nagovarao da budu surogat majke koje će roditi dete za njega i njegovu suprugu.

Frenks je objavio izjavu: “Duboko žalim što je razgovor o toj opciji na radnom mestu izazvao neugodnost”.

Džesika Valenti iz britanskog Gardijana izjavu je nazvala istinski bizarnom - "pa ko bi pretpostavio", ruga se Valenti, "da bi to što svoje radnice tretiraš kao hodajuće materice moglo predstavljati problem!?"

Kongres je shvatio da #MeToo nacija zahteva od zastupnika nultu toleranciju prema seksualnom zlostavljanju, piše Vašington post. Jasno, mačistička kultura neće nestati preko noći.

Mitinzi podrške

Senator Roj Mur uz podršku Donalda Trumpa opstaje kao izuzetak i zadržava se na poziciji uprkos optužbama da je u svojoj 30. godini tražio seks od jedne 14-godišnjakinje i jedne 16-godišnjakinje. Tramp mu se pridružio u omalovažavanju žena koje ga optužuju.

Ovog vikenda održani su #MeToo protesti u Njujorku i Parizu: Amerikanci daju podršku žrtvama da nastave da iznose priče, dok Francuzi izlaskom na ulice pre svega izražavaju gnev sudskom presudom kojom je oslobođen silovatelj 11-godišnje devojčice jer tužitelj nije mogao dokazati da jedanaestogodišnjakinja nije pristala na seks.

Za kratko vreme, od obelodanjivanja slučaja holivudskog producenta Harvija Vajnstina početkom oktobra, #MeToo pokret zahvatio je mnoge zemlje i zahvaljujući društvenim mrežama uključio milione žena koje govore o zlostavljanjima u školi, na univerzitetima, ulici, radnom mestu.

-Vrata su konačno otvorena - rekla je Danija Ramos za CBSC. Pre se većina ne bi usuđivala da progovori, ali stvari postaju drugačije kako podrška raste.

Kanali koji su ranije objavljivali tračeve, sada služe za detaljne iskaze žrtava seksualnih napada, piše "Boston Globe". Često su to glumice ili su počinitelji javne osobe, što ih čini vidljivijima.

Šta će biti sa Trampom i Klintonom?

Za SAD je ogroman skandal što je morao da ode Džon Koniers, aktivista za prava manjina i zastupnik s najdužim stažom u Kongresu.

Ostavkom Ala Frankena demokrate žele da potvrde svoj imidž šampiona borbe za ravnopravnost žena.

- Demokrate su sada postali stranka pravih porodičnih vrednosti, a republikanci ispadaju neverojatno licemerni - kaže demokratkinja Marija Kardona, ističući da republikancima ostaje "notorni napadač na žene u Beloj kući".

Odnos prema zlostavljanju žena mogao bi da odredi izbore koji Ameriku čekaju iduće godine u novembru, kad će se birati svih 435 zastupnika u Zastupničkom domu i 33 od 100 zastupnika Senata.

- To održava problem Trampa u očima javnosti, jer je predsednik lično mnogo važniji od bilo kojeg kandidata na izborima - upozorava Kajl Kondik sa Univerziteta Virdžinija. I Franken se žalio što se na njega primenjuju drugačiji standardi nego na predsednika Trampa.

Naravno, sada dolazi u pitanje i Bil Klinton, koji je lagao o aferi s mladom pripravnicom pa se sad postavlja pitanje treba li ga izbaciti iz stranke, treba li mu dopustiti da govori na stranačkoj konvenciji 2020?

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online