Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 16.12.2017.
13:13
Vesti A

Istraga puna zaokreta i nagađanja

Prvi znak da nestanak Karen Ristevski ne pripada običnim slučajevima nestalih osoba bio je kada je njena familija prošle godine dramatično prekinula konferenciju za novinare. Bio je 14. jul i njena tetka Patriša Grej, u društvu Kareninog muža Borčeta i njihove kćerke Sare, u suzama je uputila molbu za informaciju o nestanku mesec dana ranije.

youtube.com/US NEWS
Njena smrt i dalje misterija: Karen Ristevski

Tada je reporter TV kanala Sedam postavio pitanje-bombu za njenog muža:
- Jesi li ti ubio Karen, Borče?

Sara, koja je onda imala 21. godinu, istog trenutka je briznula u plač, a gospođa Grej je prekinula pres-konferenciju, da bi potresena trojka zatim otišla.

Tokom sledećih 18 meseci, Oziji su se bavili ovim slučajem koji je prolazio kroz neobične zaokrete i nagađanja, koji su kulminirali hapšenjem Ristevskog u sredu ujutro.

Suprug star 53 godine optužen je za krivično delo ubistva, pošto su detektivi iz odseka za nestale osobe policije Viktorije došli po njega u naselje Keilor, oko 7.20 ujutro. Nije zatražio da se brani sa slobode i odveden je ponovo u zatvor posle četiri minuta saslušanja na kome je njegov advokat Rob Steri dao na znanje da će se njegov klijent izjasniti da nije kriv.

youtube.com/HappyKidsCartoons
Policija u potrazi za tragovima koji bi rešili misteriju

Signali mobilnog

Borče energično poriče bilo kakvo učešće u ubistvu žene s kojom je živeo duže od 20 godina. Policiji je rekao da je poslednji put video Karen kada je izašla iz njihove kuće u naselju Avondejl Hajts oko deset ujutro 29. juna 2016, da izbistri glavu posle manje prepirke u vezi s novcem.

Sledećeg dana prijavio je njen nestanak. Nadzorne kamere u dometu njihovog imanja na Okli roudu, vrednog 1,1 milion dolara, nisu zabeležile da je Karen izašla. Komšije su takođe novinarima kazale da je nisu videli tog jutra niti je bilo ko video u tom području.

Pretraživanje obližnje reke Meribirnong i njenih obala nije donelo rezultate - nije bilo tragova ni Karen Ristevski ni njene markirane zlatne torbice i mobilnog telefona koji je nosila.

Policija je kasnije otkrila signale mobilnih telefona bračnog para Ristevski na tornju uz melburnski Kalder hajvej i to na dan kad je nestala. Karenin telefon upraćen je blizu Gizborna, 40 km severozapadno od porodične kuće, dok je telefon Borčeta Ristevskog registrovan blizu Digers Resta, oko 20 kilometara dalje.

Borče Ristevski kasnije je kazao policiji da je, kad mu je žena izašla, odvezao njen mercedes benc SLK kupe do radionice ne bi li popravio pokvareni pokazivač goriva, ali se kvar popravio sam od sebe, pa se vratio kući.

Podaci o aktivnosti mobilnih telefona pokazali su da je telefon Borčeta Ristevskog bio 2,5 sata isključen na dan kad je žena nestala.

youtube.com/HappyKidsCartoons
Sara, Karmen i Borče Ristevski

Telo u šumi

Borče je još polovinom prošle godine prekinuo saradnju s policijom, tvrdeći da imaju neobjektivan stav i ne traže druge osumnjičene. Sara je sledila ovaj postupak. Ona je takođe bila uvučena u prljavu prepirku između oca i njegovog otuđenog sina Entonija Rikarda, koji je izneo senzacionalne i nepotkrepljene tvrdnje o navodnoj aferi koju je imao sa maćehom.

Tvrdio je da je Karen kazala njegovom ocu da planira da ga napusti čim im kćerka napuni 21 godinu i da su njih dvoje planirali da beže zajedno, upravo pre njenog nestanka. Rikardo je takođe izjavio za news.com.au da su on i Karen postali intimni kada se sa 16 godina, a nakon razilaženja sa majkom, uselio u kuću Ristevskih.

Pre nego što je nađeno Karenino telo, Borčetov brat Vasko spekulisao je da je ona pobegla u inostranstvo sa lažnim pasošem i da je to učinila zbog tenzija između Rikarda, svog muža i nje same.

I volonteri u akciji

Slučaj Karen Ristevski prelazio je iz ruke u ruku policajaca, a ekipe koje su radile na njemu menjane su uporedo sa rastom zabrinutosti policije za ovaj predmet.
Nestanak na kome je radio stariji narednik Ante Sandrić iz policijske stanice Avondejl Hajts ubrzo posle otvaranja prebačen je na iskusnije detektive iz Odseka za nestale osobe Policije Viktorije.
Pretražen je bukvalno svaki pedalj oko kuće i uz obližnju reku, uključujući i korito i veštačka jezerca. Čak su i isušena jezerca između Digers Resta i Tulern Vejla.
Karenini prijatelji, uključujući poznate muzičare i glumce, upućivali su apele javnosti. Sara je izlepila postere po naselju i preklinjala za pomoć javnost, govoreći da je njena majka nikada ne bi ostavila svojom voljom. Detektivi su išli od kuće do kuće, od rođaka do rođaka i ispitivali o atmosferi kod Ristevskih.
U istragu su od prvog dana uključeni i volonteri spasilačkih službi. Oni su učestvovali u traženju i kucali su na vrata u naselju sa fotografijom Karen Ristevski.
Dugo pre nego što je telo 47-godišnje žene nađeno, detektivi su sumnjali da je Borče Ristevski čovek na koga treba da obrate pažnju.

- Ne mislim da će se ona vratiti, rekao bih da je otišla zauvek - kazao je reporterima prošlog avgusta.

U intervjuu za "Herald san", Vasko je primetio da "mnogo muževa" ubije svoje žene, "ali nema šanse da je Borče za to sposoban".

Na dan 20. februara, jedan izletnik pronašao je plitak grob između dva oborena stabla blizu staze u Maunt Masedonu na severozapadu Melburna. Tri meseca kasnije, TV ekipa Kanala Devet blizu staze u izolovanoj šumi i nedaleko od groba naletela je na - Vaska Ristevskog. Kada ga je reporter Martin King upitao šta tu radi, Vasko je odbio da odgovori i otišao.

U junu policija je objavila snimak crnog mercedes kupea, istog kao vozilo Karen Ristevski, kako vozi na severozapad na Old Kalder hajveju i prelazi železničku prugu u Digers Restu u 11.12, istog dana kada je ona nestala.

Policija veruje da je telo Karen Ristevski tada prebačeno kolima da bi bilo sakriveno u šumi. Međutim, snimak je suviše nejasan da bi vozač mogao da bude identifikovan.
Tačno 532 dana od kako je Karen nestala, njen muž Borče sedeo je prvi put na sudu kao optuženi. Pred sud će biti ponovo izveden 18. aprila.

Hronologija događaja

29. jun 2016: Karen Ristevski iz Avondejl Hajtsa nestala iz kuće. Muž kazao policiji da je izašla posle svađe.
2. jul 2016: "Herald san" izvestio o nestanku, uključujući intervju s kćerkom Sarom Ristevski koja je pozvala majku da se vrati kući.
8. jul 2016: Borče Ristevski ispitivan u vezi sa nestankom supruge.
14. jul 2016: Policija proširila područje traženja i pozvala medije da snimaju pretragu.
15. jul 2016: Obelodanjeno da postoji protivrečje u izjavi Borčeta Ristevskog da mu je žena izašla iz kuće. Nadzorne kamere nisu registrovale da je sama napustila imanje.
23. jul 2016: Posinak Karen Ristevski, Entoni Rikarda, pričao o porodičnom sukobu. Policija intervjuisala Rikarda i druge rođake.
29. jul 2016: Policijski ronioci pretraživali reku Meribirnong.
31. jul 2016: Borče Ristevski kazao novinarima da im kuća ima nadzorne kamere, ali da ne rade.
23. avgust 2016: Borčetov brat Vasko tvrdio da je Karen živa i živi u inostranstvu s lažnim pasošem.
28. avgust 2016: Objavljeno da je mobilni telefon Karen Ristevski upraćen na tornju na Kalder Hajveju. Istog dana, telefon Borčeta Ristevskog registrovan na istom putu kod Digers Resta. Bio isključen dva i po sata.
31. oktobar 2016: Policija poslala u američku laboratoriju ključne dokaze.
19. decembar 2016: Policija započela veliku pretragu u Tulern Vejlu.
20. februar 2017: Posmrtni ostaci Karen Ristevski pronađeni u šumi u Maunt Masedonu.
22. februar 2017: Borče Ristevski posetio svog advokata.
16. jun 2017: Policija objavila snimak sportskog mercedesa kako se kreće prema Maunt Masedonu. Vozilo slično onom koje je imala Karen.
13. decembra 2017: Borče Ristevski uhapšen i optužen za ubistvo.


 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online