Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 09.12.2017.
16:31
Vestionline, Tanjug A

Mejova od EU dobila priliku da sačuva obraz

Nemačka štampa posle prvih uspešnih o pregovora o Bregzitu piše o tome da Evropska unija drži britansku premijerku Terezu Mej u igri i da je bolje na suprotnoj strani pregovaračkog stola imati premijerku bez moći nego jednog Borisa Džonsona (šefa diplomatije) bez osećaja odgovornosti, prenosi "Dojče vele".

Tanjug/AP
Neizvesno je koliko još Tereza Mej kao premijerka može da hoda po žici

Nemački međunarodni radio navodi da bi konačno bi mogla da počne druga faza pregovora, ona o budućim odnosima i ugovoru o slobodnoj trgovini, ali da posmatrači ukazuju da najteži deo tek dolazi, mada se ovo može nazvati dobrim početkom.

Dojče vele ocenjuje da je u vezi s irskim pitanjem, kao jednim od tri ključna u pregovorima o Bregzitu, načinjen veliki iskorak pošto je Republika Irska dobila je garancije da neće biti takozvane tvrde granice između nje i Severne Irske, koja je deo Ujedinjenog Kraljevstva.

Nemački nedeljnik "Špigel" u internet izdanju navodi da je modalitet ipak još nejasan i da većina stručnjaka ne vidi drugo rešenje nego da Severna Irska de fakto ostane deo zajedničkog tržišta i carinske unije EU, čemu se međutim strogo protive severnoirski unionisti iz Demokratske unionističke partije (DUP) koji podržavaju Vladu premijerke Mej.

- U bivšoj oblasti građanskog rata na severu irskog ostrva ne bi trebalo da bude tvrde granice, to sledi iz dogovora. Ali gde će onda granica biti? - sumnjičavi su u berlinskom listu "Tagesđpigel" gde je ovoj temi posvećen komentar.

Dnevnik navodi da "sve ukazuje na to da bi Mejova mogla da potraži sledeći izlaz iz granične dileme: Britanija dugoročno zaista napušta carinsku uniju, ali jednovremeno preuzima brojne privredne regulative koje postoje u EU".

- To ne bi bilo po ukusu bregzitaša koje se protive mekom Bregzitu. Time bi ostalo neizvesno koliko još Tereza Mej kao premijerka može da hoda po žici" - navodi se u komentaru ovog lista.

U vezi sa drugim ključnim pitanjem Bregzita, koje se odnosi na prava građana EU u Velikoj Britaniji, "Špigel" piše da je "po pitanju građanskih prava London dobio rešenje kojim može da sačuva obraz".

"Građani 27 zemalja EU koji su se nastanili u Velikoj Britaniji pre Bregzita moći će da ostanu, rade i budu recimo zdravstveno osigurani. Ali, sa druge strane Evropski sud (pravde) neće imati poslednju reč u eventualnim pravnim sporovima, kao što je ranije zahtevao Brisel", navodi se u tekstu onlajn izdanja ovog magazina.

U vezi sa trećim pitanjem u pregovorima o Bregzitu, vezanom za novac koji London treba da plati na ime troškova napuštanja EU, Dojče vele navodi da su se dve strane najpre dogovorile o metodologiji kojom će oni biti izračunati, pa će tako Velika Britanija uplaćivati novac do kraja sedmogodišnjeg budžetskog perioda, dakle i za 2019. i za 2020. iako tada neće biti u Uniji.

Dojče vele dodaje da bi, osim toga, Britanci morali da učestvuju u finansiranju dugoročnih projekata EU o kojima dogovor padne pre 29. marta 2019. kada Britanija napušta EU.

"Još je nejasno koja će tačno suma na kraju proizići, ali izgleda verovatno da će se raditi o završnom računu od oko 55 milijardi evra", piše "Špigel".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online