Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 07.12.2017.
08:11
Lj. Ivanović - Vesti A

Irci ruše Terezin Bregzit

Imam dobar osećaj, ali ne prejudiciram ishod - bila je jedna od izjava iz diplomatskih krugova u Briselu, kojom se opisivao dramatičan pregovarački dan u prestonici Evropske unije u kojoj je boravila Tereza Mej. Bila je to pametna izjava. Osećaj je prevario mnoge.

EPA/Julien Warnand
Uzalud se dogovarali: Tereza Meji Žan Klod Junker

Mejovoj je isticao poslednji rok da definiše u pregovorima sudbinu Severne Irske.

Naime, po izlasku iz EU, granica između Severne i Republike Irske bi postala čvrsta, što je za Irce sa obe strane granice neprihvatljivo.

Na tome je Republika Irska istrajala, uz podršku ostatka EU.

- Za nas je apsolutno nemoguće da dopustimo da pregovori odu u drugu fazu kad nemamo apsolutnu, konkretnu obavezu britanske vlade da neće biti tvrde granice na irskom ostrvu - rekla je Helen Mekente, irska ministarka za Evropu, pozivajući se na sporazum postignut na Veliki petak 1998, kojim je ukinuta fizička granica te omogućeno slobodno kretanje ljudi i robe.

Odmah nakon objave da je Britanija popustila oko Severne Irske javili su se i Škotska, Vels i London te poručili da i oni žele takav režim, dok je severnoirska Demokratska unionistička stranka (DUP), s kojom je Mej u koaliciji i koja joj je pretila vetom zazirući od bilo kakvog približavanja Republici Irskoj, poručila da insistiraju na istim pravilima za Severnu Irsku kao i za ostatak Britanije.

Kratkotrajna radost

Kako je javio "Fajnenšel tajms", prema podacima o sporazumu za Severnu Irsku prihvaćena je nakratko sledeća formulacija: Severna Irska će sačuvati "regulatorno ujednačavanje" s Republikom Irskom.
To bi značilo da ne bi bilo tvrde granice između Dablina i Belfasta, a Severna Irska ostaje deo Ujedinjenog Kraljevstva.

Konzervativna vlada Tereze Mej inače zavisi od podrške irskog unionističkog DUP-a koji, pak, ne želi da Severna Irska ima bilo kakav evropskiji status od ostatka ostrva.

Predsedniku Evropske komisije Žanu Klodu Junkeru i premijerki Mej nije ostalo ništa drugo osim da objave da su pregovori propali. Poletela je Mejova odmah u Belfast da se ubeđuje s čelnicima DUP-a u nadi da će ih umoliti da ipak pristanu na liberalniji sistem za Severnu Irsku.

Ali, tu je nastupio još jedan problem jer su Škotska i Engleska rekle da bi mogle da zatraže isti status kao Severna Irska, čime se, u stvari, potpuno obesmišljava Bregzit.

Za Mejovu su ostala tri teška pitanja. Prvo, cena razvoda sa EU koja je dosad već narasla na 50 milijardi funti.

A puni ceh bi Britancima mogao da bude isporučen na samitu EU 14. i 15. decembra.

Drugo, ono što je za Britaniju najvažnije, nema još ni naznaka da je na vidiku trgovinski sporazum.

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online