Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 05.12.2017.
18:56
Vestionline, Tanjug A

"Balkan nije platforma za bitku Rusije i NATO"

Svaka zemlja ima pravo da bira svoj put, a nametanje izbora između EU, NATO ili Rusije predstavlja u stvari lažno nadmetanje, kažu za Tanjug u sedištu NATO u Briselu.

commons.wikimedia.org/Olahus
Svi se "biju" za Zapadni Balkan

- Nadam se da Balkan nije paltforma za sučeljavanje NATO i Rusije. Ako neko želi da sarađuje sa NATO,to je u redu, ako želi sa Rusijom i to je u redu. Nama to ne smeta. Moguće je sarađivati i sa NATO i sa Rusijom - rekao je zvaničnik Alijanse za agenciju Tanjug.

Na pitanje Tanjuga kakav je stav NATO po pitanju rusko-srpskog humanitarnog centra i dodeljivanja diplomatskog statusa njegovom osoblju, taj zvaničnik, koji nije želeo da bude imenovan, rekao je da je Srbija suverena, nezavisna zemlja.

- I to je na Srbiji da odluči sa kime će sarađivati. Srbija je nezavisna zemlja, to nije NATO teritorija. Diplomatski status nije naše pitanje. Ako je to članstvo u EU onda svaki njen korak treba da bude u skladu sa tim ciljem - ističe taj zvaničnik.  

On je dodao da je na Srbiji da proceni šta joj je strateški cilj.

Zvaničnik NATO smatra i da mnoge izjave predstavnika Rusije nisu od pomoći i stvaraju tenzije "tamo gde je nema". 

- Verujem da Rusija, kao i druge zemlje, ima interes da na Zapadnom Balkanu imamo stabilnost. Niko ne želi ponovo rat na Balkanu - naveo je on.

Naglašava, međutim, da je za NATO u ovom trenutku nemoguća saradnja sa Rusijom, jer ona ne poštuje međunarodne obaveze i norme i nema poverenja. 

Zbog toga je, kako kaže, zamrznuta saradnja sa NATO dok politički dijalog postoji.

Na pitanje novinara zašto NATO  nema bazu u regionu, on navodi da Alijansa postavlja baze tamo gde se nalaze njihove snage i gde postoji rizik po bezbednost. 

- U regionu, u zemljama članicama već postoje baze na nacionalnoj osnovi, na Kosovu imamo svoje snage a u Beogradu, Sarajevu i Skoplju male kancelarije za vezu. U regionu ne vidimo potrebu za tim jer nema pretnji - rekao je taj zvaničnik.

On je situaciju kada je reč o saradnji Srbije i NATO uporedio sa delom Čarlsa Dikensa "Priča o dva grada". 

S jedne strane, na praktičnom nivou, sa preko 100 zajedničkih aktivnosti godišnje, ta saradnja je odlična i ona je potpuno u skladu sa odlukom Srbije da bude vojno neutralna.

- Ne radimo ništa što ugrožava nutralnost Srbije. Vlasti u Srbiji su nama rekle da žele da Srbija bude neutralna zemlja sa dobrim odnosima sa NATO, poput Austrije, koja je članica i EU. Niko Srbiju, zbog EU, neće terati da uđe u NATO - kaže on. 

Međutim, kaže da u srpskoj javnosti i medijima postoji i drugačiji diskurs, koji potiče iz 99. godine. 

- Sve što se tada dešavalo još je jako i mi to shvatamo, ali to ne odražava relanost. A naš cilj je kako da zajednički sa srpskim vlastima, sa predsednikom Vučićem, bolje objasnimo srpskom narodu šta radimo i kakva je naša saradnja. To što se dešavalo ne možemo se zaboraviti ali naše opredeljenje je da gledamo u budućnost - zaključio je taj zvaničnik. 
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online