Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 05.12.2017.
20:11
N. Jokić - Vesti A

Korzika putem Katalonije?

Separatistička koalicija ubedljivo je pobedila u prvom krugu izbora za regionalne vlasti na Korzici osvojivši oko 46 odsto glasova. Lider autonomaša Žil Simeoni i lider separatista za nezavisnost Žan Gij Talamoni, zatražili su juče od centralnih vlasti u Parizu da se "otvore razgovori" koji bi isključili "nezavisnost u neposrednoj budućnosti". Niko međutim ne zna šta oni zaista misle i da li samo taktiziraju pričom o autonomiji.

EPA
Traži pregovore s Parizom: Žan-Gij Talamoni

- Ovo je navala demokratije - izjavio je Simeoni novinarima dodajući da želi da "Pariz konačno otvori pregovore o dijalogu."

Pregovore? Ova reč neodoljivo podseća na zaplet između Katalonije u susednoj Španiji i centralnih vlasti u Madridu. Lideri pobedničke koalicije (Pe a Korzika i Korzika libera) zato sada, između dva kruga glasanja, pokušavaju na sve načine da umire javnost i pokažu kako je svaka sličnost između Katalonije i Korzike slučajna.

Teško je međutim ne primetiti dvosmislenost u izjavama Simeonija kao na primer kada kaže: "Pitanje nezavisnosti nije za danas. Mi želimo status autonomije." Da bi opravdao svoju koaliciju sa tvrdim separatistima Talamonija on je ocenio da "separatisti danas deluju u demokratskom okviru i kažu da su Korzikanci ti koji će odlučiti".

Makronova poruka

Predsednik Makron nedavno je posredno poslao poruku Korzici izjavivši da "nikakvih pregovora između Katalonije i Madrida ne može da bude jer bi to značilo da pregovaraju na ravnoj nozi kao jednak s jednakim, država sa državom". Makron je tada dodao da bi takav stav zauzeo i da je Francuska u pitanju.

- Ako Korzikanci ne žele nezavisnost, nje neće biti - rekao je Simeoni.

Šta sve ovo znači? - pitali su se juče francuski analitičari. Odgovor na to dao je radikalniji lider koalicije - separatista Žan Gij Talamoni rekavši da traži od predsednika republike da "prestane sa političkom ravnodušnošću i negiranjem demokratije". Talamoni je ocenio da je danas samo manjina Korzikanaca za nezavisnost.

- Pripremamo se za naredni period koji može da bude nezavisnost za 10 ili 15 godina - rekao je on. Talamonijeva izborna lista Pe a Korzika u svom programu kao cilj označava proglašenje "pune autonomije" na sledećim izborima 2021. godine. To podrazumeva da bi Korzika dobila progresivno veću zakonodavnu, kao i vlast u domenu poreske politike u roku od 10 godina.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online