Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 05.12.2017.
10:45
Vestionline, Tanjug A

Zbog čega je uhapšen Mihail Sakašvili?

Bivši predsednik Gruzije Mihail Sakašvili i lider ukrajinskog opozicionog Pokreta novih snaga, koji je danas uhapšen u Kijevu, optužen je za pokušaj rušenja ukrajinskih vlasti, izjavio njegov advokat Pavel Bogomazov.

EPA/Sergey Dolzhenko
namerio se na predsednika Ukrajine, pa uhapšen: Mihail Sakašvili

Sakašvili, bivši guverner ukrajinskog regiona Odese, uhapšen je u Kijevu na krovu njegove kuće, odakle je prethodno pretio da će da skoči.

- Sakašvili je optužen za pokušaj rušenja ustavnog sistema - rekao je Bogomazov.
Kako prenosi Tass, Sakašvili je sa lisicama na rukama odveden iz njegove kuće, a specijalne bezbednosne snage Ukrajine su izvele pretres kuće.

Ipak, njegove pristalice pokušavaju da spreče policiju da odvede Sakašvilija u pritvor, a Tass izveštava i o sukobima u blizini automobila u kojem se ovaj političar trenutno nalazi.
Mediji su izvestili da se na mestu događaja nalazi oko 30 pristalica Sakašvilija i oko 100 policajaca.

Bivši predsednik Gruzije, kod kojeg je policija došla rano jutros kako bi izvršila pretres stana, prethodno se popeo na krov i zapretio da će skočiti, javila je televizija 1+1.

Britanski Independent je preneo da je sve počelo da se odigrava oko sedam sati po lokalnom vremenu kada su se predstavnici tužilaštva pojavili u njegovoj kući u ukrajinskoj prestonici.

Oni su, prema tvrdnji Sakašvilijevog bliskog saradnika Davida Sakravedlidzea, pokušali na silu da uđu u kuću i izvrše pretres.

Sa Sakašvilijem, koji protekle tri godine živi u Ukrajini, razgovarali su pregovarači dok je pretio da će da skoči sa krova kuće. Ukrajinski poslanik Vikotor Čumak je medijima saopštio da je Sakašvili uhapšen.

Sakašvili, bivši guverner ukrajinskog regiona Odese, a sadašnji lider ukrajinskog opozicionog Pokreta novih snaga uhapšen je dva dana nakon što je organizovao miting u centru Kijeva sa kojeg je pozvao Ukrajince da "uklone diktaturu oligarha" i umesto toga uspostave "diktaturu srednje klase".

- Predlažem da ne čekamo još 25 godina i da uklonimo diktaturu oligarha kako bismo uspostavili diktatiru srednje klase - rekao je tom prilikom Sakašvili.

On je organizovao "Maršu za opoziv (impičment)" predsednika Ukrajine Petra Porošenka, na kojem se, prema proceni lokalne policije, okupilo oko 2.500 ljudi. Sakašvili je rekao da je spreman da, ako treba, povede novu ukrajinsku vladu.

- Ukrajini su hitno potrebne nove vlasti, nova vlada. Moramo zajedno da oformimo tu vladu. Spreman sam da to uradim zajedno sa vama, da povedem taj proces sa vama i, ako treba, da dođem na čelo te vlade - rekao je tada Sakašvili.

Od 17. oktobra, demonstranti kampuju ispred ukrajinskog parlamenta, vrhovne Rade, tražeći usvajanje zakona o oduzimanju imuniteta poslanicima, uspostavljanju suda protiv korupcije, izmene i dopune izbornog zakona i usvajanje zakona o opozivu predsednika.

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko je 20. oktobra izjavio da je istinski cilj organizatora protesta da destabilizuju situaciju u Ukrajini. Uz to, ukrajinski javni tužilac Jurij Lucenko je ranije ukazivao da Sakašvili i njegove pristalice pripremaju državni udar i da primaju finansijska sredstva iz inostranstva.

Ruska agencija podsetila je da je Sakašvili ranije u više navrata tvrdio da mu nije cilj da više obavlja bilo kakvu funkciju u Ukrajini.

Sakašvili je ranije najavljivao za 10. decembar održavanje još jednog mitinga u centru Kijeva.
Independet navodi da su Sakašvili i Porošenko nekada bili saveznici i da ga je u maju 2015. godine ukrajinski predsednik postavio za guvernera Odese.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online