Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 02.12.2017.
00:48
S. Janković - Vesti A

Kremlj prozvao SAD

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je juče da SAD treba otvoreno da kažu, ukoliko je cilj njihovih provokativnih akcija uništenje Severne Koreje, prenela je agencija TASS.

Tanjug
Sergej Lavrov

Navodi se da je Lavrov istakao da je Vašington "najavio održavanje velikih nenajavljenih vežbi u decembru".

- Izgleda da su sve izveli namerno kako bi (severnokorejski vođa) Kim Džong Un izgubio kontrolu i načinio novi očajnički potez. Amerikanci moraju da nam objasne šta zapravo smeraju. Ukoliko traže izgovor za uništavanje Severne Koreje, trebalo bi to otvoreno da kažu i rukovodstvo SAD trebalo bi to da potvrdi. Onda bismo mi odlučili kako da odgovorimo - kazao je Lavrov.

Ambasador Rusije u UN Vasilij Nebenzja pozvao je Pjongjang da obustavi nuklearne testove, a SAD i Južnu Koreju da ne održavaju vojne vežbe u decembru, jer bi to "zapalilo ionako već eksplozivnu situaciju".

Neprijateljski koraci Vašingtona

Neprijateljski koraci Vašingtona negativno se odražavaju na saradnju SAD i Rusije, rekao je ruski ambasador u SAD Anatolij Antonov. "Rusija se suočava sa neosnovanim optužbama za uplitanje u američke izbore i druga unutrašnja i spoljna pitanja SAD", istakao je Antonov.

On je rekao da proterivanje ruskih diplomata, zaplena ruske diplomatske imovine i uklanjanje ruskih zastava, kao i maltretiranje ruskih medija predstavlja neprijateljske korake koji potkopavaju saradnju SAD - Rusija, preneo je TASS.

Ruski ambasador boravi u poseti Kaliforniji koja će trajati do 3. decembra. Tokom posete Antonov će se sastati sa ruskim građanima, stručnjacima i biznismenima, govoriće na univerzitetima, posetiti ruske diplomatske objekte u San Francisku, kao i Fort Ros, nekadašnje rusko naselje i utvrđenje.

Pretnje razaranjem

Međutim, američka ambasadorka pri UN Niki Hejli rekla je potom na hitno sazvanoj sednici Saveta bezbednosti UN tim povodom da SAD nikad nisu želele rat sa Severnom Korejom.

- Ako do rata dođe, to će biti zbog kontinuiranih akcija agresije kakvu smo videlu u utorak. A ako do rata dođe, nema greške, severnokorejski režim će biti potpuno uništen - rekla je Hejlijeva.

Ona je istakla da su SAD zatražile od Kine da obustavi snabdevanje Severne Koreje energentima.

Tramp kao Obama

Lavrov je izjavio za italijanski list "Libero" da su akcije tima predsednika SAD Donalda Trampa slične politici koju je vodio njegov prethodnik Barak Obama. "Na žalost, mnoge akcije tima Donalda Trampa su inertne i zapravo se malo razlikuju od linije Baraka Obame", kazao je Lavrov

Šef ruske diplomatije kazao je takođe da u Moskvi "veruju da bi one zemlje koje su aktivno učestvovale u sejanju nestabilnosti širom Bliskog istoka i severne Afrike, trebalo da budu prve kad je u pitanju odgovornost za pomaganje izbeglicama i prisilno raseljenim migrantima.

- S tim u vezi, smatramo da je koncept podeljene odgovornosti, koji promovišu neke zemlje, pokušaj prebacivanja tereta na druge - rekao je Lavrov.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online