Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 01.12.2017.
00:44
Lj. Ivanović - Vesti A

Žena na čelu Katalonije?

Tri nedelje je ostalo do vanrednih izbora u Kataloniji sa kojima bi, nada se vlada u Madridu, trebalo da se zaustavi politička agonija. I, kako stvari stoje danas, tako će i biti, budući da independisti stoje slabije u istraživanjima javnog mnenja. Ali, pravo iznenađenje je ko stoji dobro. Ines Arimadas iz partije Građani je izgledni kandidat da stane na čelo Đeneraliteta (vlade Katalonije) i to kao jedina žena nosilac izborne liste na ovim izborima.

EPA/Andreu Dalmauh
Ona obećava pomirenje: Ines Arimadas

- Secesionisti spuštaju loptu. Sada više ne govore o jednostranim potezima, već o dijalogu. Sad hoće dijalog? Nemojte se zavaravati, nisu se oni ovog jutra probudili i počeli da veruju u Ustav i zakonitost. Ne, oni i dalje imaju iste namere kao i ranije. Ali, sad shvataju da time samo odvraćaju birače i ublažili su ton - kaže za Arimedasova za "Pais".

Ko je Ines Arimadas?

Za Građane vole da kažu da su samo lakša i mlađa varijanta Narodne partije, što ipak nije istina. Ines Arimadas ima 36 godina i novo je lice katalonske scene. Svojim izrazito liberalnim i proevropskim stavovima obećava pomirenje. Zanimljivo je da ona nije Katalonka. Rođena je u Salamanki, a u Kataloniji živi tek od 2008. godine, gde je došla poslom.
 

I kad se pogledaju istraživanja, Republikanska levica Katalonije je pojedinačno najjača stranka sa 24 odsto podrške. U fragmentiranom biračkom telu Građani imaju 21 odsto, Socijalistička partija 15, a Zajedno za Kataloniju odbeglog bivšeg lidera provincije Karlesa Pudždemona uživa podršku 13,6 odsto birača.

U parlament će još ući Narodna partija sa 9,3 odsto, te Podemos sa 8,3 odsto podrške. Cenzus će preći još samo Narodna unija (CUP) sa 5,7 odsto glasova, kako sada pokazuju trendovi. Istraživači javnog mnjenja veruju da su odstupanja moguća, ali da će ovako manje-više izgledati podela glasova na izborima zakazanim za 21. decembar.

Kada se pogledaju blokovi independista i unionista, u zbiru sve nominalno separatističke partije zajedno uživaju samo 43,4 odsto podrške. Dakle, manjina, tim pre ako se u obzir uzme da deo nekada ujedinjenog fronta secesionista više nije monolitan. Neki prihvataju razgovore o većoj autonomiji i to je sve. Neki čak ni to.

S druge strane, Madrid neće imati tutorsku ulogu. Nemaju za to narodnjaci glasove, kao ni socijalisti ili Podemos. Ali, imaju Građani koji su i nastali kao katalonska partija koja je sve popularnija i na nacionalnom nivou. Štaviše, drži u šaci manjinsku vladu Narodne partije koju podržavaju u parlamentu. Tu leži šansa Ines Arimedas, kao kandidatkinje za čelo Đeneraliteta prihvatljive i Špancima i Kataloncima.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online