Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 22.11.2017.
17:22
b92.net, Vestionline A

EU nema na presudu Mladiću

Portparolka Evropske komisije Maja Kocijančić kaže da EU ne komentarše individualne presude, ali da u potpunosti poštuje i podržava rad Tribiunla u Hagu.

Reuters
EU se ne bavi sudskim presudama ponaosob

Ona je posle izricanja presude Ratku Maldiću u ime EU pozvala sve zemlje u regionu da rade u cilju pomirenja, regionalne saradnje i dobrosusedskih odnosa.

- Presuda koja je u slučaju Ratka Mladića izrečena danas pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju dotiče se najmračnijih i najtragičnijih događaja u Bosni i Hercegovini, uključujući genocid u Srebrenici. Dostizanje pravde i kažnjavanje najtežih zločina jesu osnovna ljudska obaveza - navedeno je u saopštenju koje je Kocijančić prenela medijima u Briselu. 

Ona je u saopštenju, u ime EU, prenela i najdublje saučešće svima koji su preživeli i onima koji su izgubili svoje najdraže. 

- Iako mi ne komentraišemo individualne presude, u potpunosti poštujemo odluke Tribunala u Hagu i podržavamo njegov rad - navela je Kocijančič, te dodala da EU naglašava potrebu za punom saradnjom sa Tribunalom u Hagu, ali i sa naslednikom Tribunala - Mehanizmaom za međunarodne krivične tribunale.

Portparolka Evropske komisije kaže i da EU veruje da su sve zemlje u regionu odlučne i posvećene radu u cilju pomirenja, regionalne saradnje i dobrosusedskih odnosa, te da od regionalnih političkih lidera očekuje da poštuju žrtve tako što će promovisati i poštovati upravo te obaveze. 

Šef Delegacije EU Sem Fabrici izjavio je da EU u potpunosti poštuje rad Međunarodnog suda u Hagu, kao i da ne komentariše pojedinačne slučajeve. 

Fabrici je, upitan da prokomentariše presudu Ratku Mladiću u Hagu, rekao novinarima da EU naravno pruža podršku svim zemljama u regionu da podrže sve mehanizme tog Međunarodnog suda, ali da EU ne komentariše pojedinačne slučajeve. 

- Takođe podržavamo i podstičemo Srbiju i druge zemlje u regionu da budu okrenute ka budućnosti, kao i da budu posvećene pomirenju, međusobno dobroj saradnji, dobrosusedskim odnosima i tražimo od svih da poštuju žrtve tragičnih događaja iz prošlosti - rekao je Fabrici.

Nemačka zadovoljna

Nemačka vlada je danas pozdravila presudu Ratku Mladiću. 

- Nemačka vlada pozdravlja presudu kao važan doprinos procesuiranju strašnih zločina počinjenih na tlu bivše Jugoslavije 90-tih godina - rekla je portparolka nemačkog ministarstva spoljnih poslova Marija Adelbar na redovnoj konferenciji za novinare. 

Ona je dodala da će nemačka vlada nastaviti da se zalaže za jačanje me]unarodnog prava a naročito me]unarodnog krivičnog prava, prenosi Rojters.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online