Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 22.11.2017.
20:11
B. Božin - Vesti A

Merkelova još samouverena

Nemačka kancelarka Angela Merkel ne vidi razlog za svoje povlačenje ni posle propasti pregovora sa liberalima i Zelenima. Ukoliko dođe do novih izbora, ona je spremna da svoju partiju ponovo predvodi u izbornoj borbi, izjavila je gostujući na TV ARD u emisiji Brenpunkt.

Tanjug/AP
Njena drama: Angela Merkel nije baš "gvozdena ledi" kao Tačerova

Kako je rekla, ona je "žena koja je odgovorna i otuda spremna da i nadalje preuzme odgovornost".

Posle prekida u pregovorima za novu Jamajka koaliciju, nijednog trenutka nije mislila na povlačenje, izjavila je Merkelova u emisiji "Šta sada, gospođo Merkel?" televizije ZDF. Za nju to nikada nije bila opcija, jer je Nemačkoj potrebna stabilnost, kako je naglasila.

Odlučna

Šojble: Evropi treba jaka Nemačka

Nemačke stranke moraju da budu otvorenije za kompromis i da preuzmu odgovornost formiranja koalicione vlade, zato što je Evropi u Berlinu neophodan snažan i pouzdan saveznik, rekao je juče predsednik nemačkog parlamenta Volfgang Šojble. Iskusni političar to dalje ovako objašnjava: "Evropi treba Nemačka koja može da deluje. Reakcije iz inostranstva pokazuju da Evropa i mnoge druge države sveta čekaju na nas."

Tako je nemačka kancelarka po ko zna koji put upotrebila svoju nepogrešivu strategiju, da umesto neodlučnosti u datom trenutku pokaže čvrstinu i ofanzivu. Na pitanje da li smatra da je ona lično napravila greške u pregovorima sa CSU, FDP-om i Zelenima, odgovorila je odlučno "Ne!"

A u slučaju novih izbora, potvrdila je šefica vlade, podrazumeva se da će se ona pojaviti kao kandidat za kancelarku.

Manjinska vlada, koja se sada pojavljuje kao jedna od loših opcija posle prekinutih pregovora, za Merkelovu je neprihvatljiva, kako je rekla. Umesto toga, ona je radije za nove izbore, a poruka koja se iza toga krije jeste da za nju nema bojazni od birača.

Štampa je smenjuje

Strategija demohrišćana je očigledno rastegljiva i oni igraju na kartu vremena, jer je Merkelova i dalje službeno kancelarka. Kako saznaje dnevnik "Bild" od izvora iz ove partije, velika koalicija bi jednostavno mogla da nastavi dalje da radi, pa čak i usvoji budžet za iduću godinu.

Uslov je, međutim, da socijaldemokrate pristanu da učestvuju. Merkelova bi prema toj teoriji čekala da se završi kongres SPD-a početkom decembra, a onda u miru izašla u susret socijaldemokratama za novu veliku koaliciju (koja je do sada vladala zemljom).

Međutim, nisu svi toliki optimisti kao Merkelova. Kako piše "Handelsblat", dva meseca posle saveznih izbora "Berlin se sa komesarskom vladom na neograničeno vreme nalazi u do sada neviđenoj situaciji". Ne samo u Nemačkoj, vest o propaloj koaliciji izazvala je zabrinutost, nego i u celoj Evropi.

Evropski mediji vide samo jednog gubitnika - Angelu Merkel. "Sistem Merkel je propao", ocenjuje "Noje Cirher cajtung" koji posle 12 godina vladavine vidi kraj pragmatizma nemačke kancelarke.

I britanski "Gardijan" tumači da propast pregovora vodi neminovno u vrelu debatu o političkoj budućnosti Merkelove.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online