Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 21.11.2017.
08:44
b92.net A

Radioaktivnost 986 puta iznad proseka: Šta je zataškano?

Ruska meteorološka agencija Rosgidromet saopštila je da je veoma velika koncentracija rutenijuma-106 zabeležena u septembru u nekoliko ruskih područja. Kako navode, najviša koncentracija na jugu Urala.

pixabay.com
U nekim delovima Rusije zabeleženo zračenje znatno iznad proseka

Prema Rosgidrometu, najviša koncentracija zabeležena je u Argajašu koji se nalazi na 30 kilometara od nuklearnog kompleksa Majak pogođenog nuklearnom nesrećom 1957.

Taj kompleks danas služi kao mesto za skladištenje upotrebljenog nuklearnog goriva. 

"Radioizotop Ru-106 je pronađen na posmatračkim stanicama Argajaš i Novogorni između 25. septembra i 1. oktobra", navodi ruska agencija u saopštenju. 

Osim toga, oni navode da je u Argajašu koncentracija rutenijuma-106 ekstremno visoka i 986 puta veća od prosečne norme. Inače, ruski Grinpis pozvao je u ponedeljak da se otvori istraga i objave rezultati "nesreće u Majaku". 

"Grinpis od tužioca traži da pokrenu istragu o potencijalnom zataškavanju nuklearne nesreće", navodi se u saopštenju. 

Mediji su nešto ranije preneli saopštenje francuskog Instituta za nuklearnu bezbednost (IRSN) da radioaktivni oblak nad Evropom nagoveštava da je došlo do nesreće u nuklearnom objektu u Rusiji ili Kazahstanu poslednje nedelje septembra. 

IRSN je isključio da se nesreća dogodila u nuklearnom reaktoru navodeći da je verovatnije reč o objektu za tretman nuklearnog goriva ili centru za radioaktivnu medicinu. 

Osim toga, oni su takođe istakli da nije došlo do uticaja na ljudsko zdravlje ili okruženje u Evropi. 

IRSN navodi u saopštenju da nije mogao da tačno odredi lokaciju oslobađanja radioaktivnog materijala, ali da je, na osnovu meteoroloških podataka, najverovatnije reč o oblasti južno od planine Ural, između Urala i Volge. 

To bi, dodaje institut, moglo da ukaže na Rusiju ili Kazahstan. 

Ubrzo se oglasila Agencija za zaštitu od jonizujućih zračenja i nuklearnu sigurnost Srbije koja je saopštila da su informaciju o detekciji radioaktivnog izotopa rutenijuma-106 iznad Evrope dobili 3. oktobra od Instituta za nuklearne nauke "Vinča", Laboratorije za zaštitu od zračenja i zaštitu životne sredine "Zaštita". 

Takođe, oni ističu da izmerene vrednosti rutenijuma-106 nisu imale, niti imaju uticaja na zdravlje stanovništva i životnu sredinu u Republici Srbiji. 

Rutenijum 106 je radioaktivni nuklid koji nastaje deljenjem atoma u nuklearnom reaktoru.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online