Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 15.11.2017.
08:41
Vestionline, B92 A

Zimbabve: Mugabe u pritvoru, postavljen privremeni šef države

Vojska Zimbabvea saopštila je da drži u pritvoru predsednika te zemlje Roberta Mugabea i njegovu suprugu Grejs, kao i da obezbeđuje vladine zgrade i patrolira ulicama prestonice Hararea, prenosi AP. Nije bilo vojnog udara, postavljen privremeni šef države, tvrdi vladajuća stranka Zanu-PF.

Vladajuća stranka Zimbabvea Zanu-PF objavila je na Tviteru da je bivši potpredsednik Emerson Mnangagva postavljen za privremenog predsednika država, umesto 93-godišnjeg Roberta Mugabea.

Bi-Bi-Si navodi da je 75-godišnji Mnangagva bio potpredsednik Zimbabvea dok ga vlada nije smenila zbog "iskazivanja nelojalnosti", a ta smena je bila viđena kao pripremanje Mugabeove žene da preuzme vlast od muža, pošto je ona sama prethodno od Mugabea tražila smenu Mnangagve.

Navodi se da je stranka Zanu-PF objavila seriju tvitova u kojima negira da se u Zimbabveu desio vojni udar, već da su noćašnja dešavanja u prestonici Harareu bila "prenos vlasti bez prolivanja krvi".

"Nije bilo vojnog udara, već samo prenosa vlasti bez prolivanja krvi tokom kojeg su uhapšene korumpirane i pokvarene osobe, a starac kojeg je iskorišćavala supruga je pritvoren. Tih par pucnjeva koji su se čuli došli su od pokvarenjaka koji su se opirali hapšenju, ali oni su sada pritvoreni", piše u jednoj od poruka te stranke na Tviteru.

Tanjug/AP
Mugabe i njegova žena Grejs

Vojska tvrdi da su Mugabe i njegova žena bezbedni

Vojska Zimbabvea saopštila je jutros da drži u pritvoru predsednika te zemlje Roberta Mugabea i njegovu suprugu Grejs, kao i da obezbeđuje vladine zgrade i patrolira ulicama prestonice Hararea, prenosi AP.

Agencija navodi da nije jasno gde se nalaze Mugabe i njegova supruga, ali da je portparol vojnih snaga u obraćanju putem državne televizije rekao da je "njihova bezbednost garantovana".

Rojters, pozivajući se na izvore iz vlade Zimbabvea, navodi da vojska tvrdi da je preuzela vlast u toj zemlji kako bi iskorenila kriminalce koji se nalaze oko predsednika Roberta Mugabea i izazivaju društvene i ekonomske patnje državi.

Tokom noći se čulo nekoliko snažnih eksplozija u centralnim delovima Harerea.

Uhapšen je i zimbabveanski ministar finansija Ignacijus Čombo.

Navodi se da je Čombo vodeća figura u takozvanoj "G40" frakciji vladajuće stranke ZANU-PF, koju vodi Grejs Mugabe, supruga 93-godišnjeg predsednika koja želi da ga nasledi.

Očevidac je rekao Rojtersu da su vojnici i oklopna vozila blokirali puteve koji vode ka vladinim zgradama, parlamentu i sudovima u centru prestonice Hararea, kao i da je video da stanovništvo nedaleko odatle stoji u redovima ispred banaka.

Vojnici su tokom noći zauzeli sedište državne televizije ZBC i prema rečim izvora Rojtersa savladali neke od zaposlenih, poručivši ostalima da "ne brinu" pošto su tu došli samo da bi zaštitili televiziju.

U međuvremenu, uticajni lider ratnih veterana koji su vodili rat za nezavisnost Zimbabvea Kris Mucvanga pozvao je danas Južnu Afriku, druge države juga Afrike, kao i Zapad, da ponovo stupe u kontakt sa Zimbabveom.

Agencija navodi da je Mucvanga pohvalio akciju koju je vojska izvela tokom noći kao "ispravljanje stanja koje je vodilo u provaliju" i dodao da će vojna uprava obezbediti "bolje poslovno okruženje" nakon godina manjka investicija i ekonomskog propadanja.

Vladini izvori navode da je vojska privela ministra finansija Ignjatiusa Komboa, koji je lider takozvane "G40" frakcije vladajuće partije ZANU-PF, koju vodi Mugabeova supruga Grejs. 

Mediji su ranije sinoć preneli da su se u Harareu čule najmanje tri eksplozije i da su ulice bile pune naoružanih vojnika i vojnih vozila, pa su neki naveli i da je u Zimbabveu počeo državni udar protiv predsednika Zimbabvea Roberta Mugabea koji tom zemljom vlada od 1980. godine.

Sinoć je zauzeta i državna televizija ZBC, javili su neki mediji. Međutim, navodno su vojnici radnicima televizije rekli "da ne brinu" i da su oni tu samo da bi osigurali lokaciju. U isto vreme "Gardijan" navodi da su vojnici napali radnike televizije i civile. 


"Sputnjik" piše i da postoje čak i nepotvrđene informacije da su vojnici opokolili kuću samog Mugabea. 

Na društvenim mrežama objavljeni su snimci na kojima se vide vozila vojske kako blokiraju puteve. Osim toga, vojnici su primećeni i kako utovaruju velike količine municije u kamione. 

Inače, Ambasada SAD u Harareu objavila je na Tviteru da će zbog nesigurnosti u državi tokom srede imati minimum osoblja, kao i da će biti zatvorena za javnost. Takođe, oni apeluju na državljane SAD da se čuvaju.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online