Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 14.11.2017.
00:44
Lj. Ivanović - Vesti A

Godina haosa Donalda Trampa

Prva godina Donalda Trampa od pobede u trci za Belu kuću bila je uzbudljiva, a vreme koje predstoji biće burno. Ako se ne gleda Trampov Tviter nalog, a pogledaju iz daljine rezultati vladavine republikanskog predsednika, oni su poražavajući, i to u okolnostima kada ta stranka ima svog predsednika, Senat i Predstavnički dom.

EPA/Anthony Wallace
Trnovit put: Trampova prva godina posle dobijenih izbora

A opet, nisu uspeli da proguraju nijedan ozbiljan zakon. Jedino čime se Bela kuća može pohvaliti je imenovanje Nila Gorsiča za sudiju Vrhovnog suda. Sve drugo je potpuni fijasko, što svedoči da Tramp nema iza sebe bezrezervnu podršku republikanaca.

Serija promašaja

Srozana podrška

Istini za volju, Tramp nije bio popularan ni kada je ušao u Belu kuću zahvaljujući matematici komplikovanog američkog izbornog sistema i pobedama u tri države: Mičigenu, Viskonsinu i Ohaju. Osvojio je 2,8 miliona glasova manje od Klintonove i postao predsednik SAD sa 44 odsto podrške u javnom mnjenju. Za samo godinu dana uspeo je da se sroza na 26 odsto podrške. Poređenja radi, Ričard Nikson je u aferi Votergejt, na dan podnošenja ostavke, uživao podršku 24 odsto birača.

Nema ništa od gradnje zida prema Meksiku jer Kongres nema nameru da za to izdvoji novac u budžetu, a propala su i dva pokušaja Trampa da sruši famozni Obamaker, kako se kolokvijalno naziva set zakona o zdravstvenom osiguranju kojim je Barak Obama uspeo da isposluje primarnu zdravstvenu negu za 28 miliona Amerikanaca koji nisu imali nikakvo osiguranje.

Trampovu ideju rušenja zakona bez nuđenja novog, boljeg, pala je u vodu kada je okretanjem palca nadole prelomio glasove Džon Mekejn, republikanski senator iz Arizone.

Tramp je ishitreno pocepao i nacrt Transpacifičkog trgovinskog sporazuma, što su Kinezi vešto iskoristili popunivši tu prazninu i ekonomski se povezujući sa tržištem trećine svetske populacije u Jugoistočnoj Aziji. Nije uspela ni populistička ideja Trampa da muslimanima zabrani ulaz u zemlju, pa je sveo opštu ideju samo na zabranu za državljane šest zemalja, ali ne i Saudijsku Arabiju iz koje je došlo 18 od 19 terorista koji su 11. septembra 2001. napali SAD.

Tramp je obećao i rušenje sporazuma o slobodnoj trgovini sa Kanadom i Meksikom, ali na taj blef nisu naseli čelnici tih zemalja Džastin Trudo i Enrike Penja Njeto, pa je NAFTA još na snazi.

U najmanju ruku su Trampovi odnosi sa Evropom rđavi, a u svetu mu je veran jedino japanski premijer Šinzo Abe.

Mulerov pohod

Glavni crni oblak nad Trampovim mandatom je istraga koju specijalni tužilac Robert Muler Treći vodi o njegovim sumnjivim vezama sa ruskom vladom, u cilju sprečavanja Hilari Klinton da postane predsednica. Stvari stoje loše po Trampa jer se krug sužava oko njega sa otkrivanjem novih detalja o sumnjivim kontaktima njegovih saradnika sa obaveštajcima Kremlja.

Trampov savetnik za nacionalnu bezbednost, general Majkl Flin, podneo je ostavku posle samo 24 dana na dužnosti, upravo zbog ruskih veza. Na optužnici za korupciju (a možda i ruske veze) našao se njegov bivši šef izbornog štaba Pol Manafort, kao i savetnik Džordž Papadopulos koji je i priznao krivicu.

Uveliko Muler saslušava najbliže Trampove saradnike, od Kartera Pejdža, preko Stivena Milera i Majkla Flina, pa do ministra pravde Džefa Sešensa. Naime, istraga ukazuje da bi i sam Tramp mogao da bude optužen za opstrukciju pravde jer je smenio direktora FBI Džima Komija i to onog trenutka kada je saznao da njegovi agenti drže pod lupom i predsednika lično.

Demokrate u naletu

Izbori za parlamente nekoliko saveznih država, guvernerska mesta i gradonačelnike, pokazali su da je Demokratska partija uspela da stvori izvesnu "anti-Tramp koaliciju". Doslovno su zbrisali republikance u Virdžiniji, tradicionalnom uporištu republikanaca. Pobedili su i u Mejnu, Nju Džersiju, osvojili gradonačelnička mesta u Njujorku i Bostonu. Ukratko, ovaj trijumf demokrata ukazuje da će na međuizborima za Kongres iduće jeseni, demokrate gotovo izvesno lako preuzeti kontrolu nad Predstavničkim domom, dok je u Senatu to nešto teža misija jer 25 demokrata brani svoja mesta, dok taj zadatak ima samo osam republikanaca.

 

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online