Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 13.11.2017.
01:15
B. Božin - Vesti A

Bregzit po nemačkom džepu

Vlada u Londonu objavila je juče da će izlazak Velike Britanije iz Evropske unije biti obavljen 29. marta 2019. u 23 sata po lokalnom vremenu. Ministar nadležan za Bregzit Dejvid Dejvis izjavio je da će te vremenske odrednice biti unete u amandman nacrta zakona o istupanju iz Unije, koji se trenutno sastavlja u parlamentu, javili su britanski mediji.

EPA/Felipe Trueba
London: Mnogi su bili protiv izlaska iz EU

Za Nemačku to znači pre svega daleko veće izdatke, piše dnevnik "Bild" u onlajn izdanju. Nemačkim poreskim obveznicima ovim prete još veća izdvajanja u budžet EU. Od predviđenih 10,2 milijarde evra neto, koliko će posle Bregzita nedostajati u kasi Brisela, Berlin će morati da preuzme 3,8 milijardi u sadašnjim okvirima, a to je porast godišnjih doprinosa od 16 procenata!

Prema ovoj studiji, Nemačka i još neke zemlje, poput Holandije i Švedske, do sada su profitirale od tzv. britanskog rabata, kojim je London mogao da smanji svoje doprinose. Ove povoljnosti su nestale posle britanskog referenduma o izlasku iz Evropske unije. Time se promenila preraspodela tereta između ostalih 27 zemalja EU, navodi se u izveštaju.

Dug put do rastanka

Nemačko Udruženje industrijalaca (BDI) je upozorilo na posledice neregulisanog izlaska Britanije iz EU.
- Opasnost od izuzetno teškog Bregzita je velika - rekao je direktor BDI Joahim Lang. Nemačke firme se spremaju za sve scenarije, ali on naglašava da sveobuhvatni sporazum o trgovini, investicijama i privredi za buduće odnose, nije moguće ratifikovati do 30. marta 2019. godine. Taj proces će potrajati sigurno više godina - tvrdi Lang.

Koliko će ubuduće da iznose ekstradoprinosi, prema ovom izveštaju je i dalje neizvesno. U EU će se, naime, još diskutovati i o mogućnosti da se zbog britanskog povlačenja, naprave rezovi u budžetu EU ili da se otvore novi izvori iz poreza.

Obe strane još uvek pregovaraju o sporazumnom raskidu i ključnim tačkama budućih odnosa. EU želi dogovor oko tri za nju najvažnije teme: plaćanja Britanije za dosadašnje zajedničke obaveze, garancija za EU građane koji tamo žive i definisanja buduće pozicije na spoljnoj granici Unije, onoj koja razdvaja Severnu Irsku i Republiku Irsku.

Bregzit može biti obustavljen?

Zvaničnik koji je kreirao pravila o istupanju država iz EU izjavio je juče da Velika Britanija može pravno da obustavi taj proces u bilo kom trenutku pre datuma izlaska 2019. godine. Džon Ker, koji je sastavio član 50 ključnog sporazuma EU, izjavio je da "dok razgovori o razvodu traju, strane su i dalje u braku".
- Možemo se predomisliti u bilo kom trenutku - rekao je Ker i dodao da je Vlada u Londonu obmanula glasače da poveruju da je ovaj proces nezaustavljiv.
Premijerka Tereza Mej mu je uzvratila da neće trpeti pokušaje da se "blokiraju demokratske želje britanskog naroda pokušajima usporavanja ili prekidanja istupanja iz EU".


 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online