Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 09.11.2017.
00:11
S. J. - Vesti A

SAD gube prevlast na nebu

Najava ruskog generala Viktora Bondareva da će ruski lovac Su-57 PAK-FA imati karakteristike aviona "šeste generacije" izazvala je lavinu komentara u američkim geostrateškim i vojnim portalima.

commons.wikimedia.org/Alex Beltyukov
Rusi isprednjačili: Moćna "ptica" Su-57

- Lovac Su-57 PAK-FA može se modernizovati do te mere da se slobodno može nazvati avionom šeste generacije - rekao je doslovno Bondarev.

Vojska SAD i Američko-ratno vazduhoplovstvo, kao i Ratna mornarica, već dugo se intenzivno bave pokušajem profilisanja potreba aviona "šeste generacije".

Preskočili jedan stepenik

Osim nekih opštih karakteristika, detaljniji tehničko-taktički zahtevi koji bi se eventualno postavili kao prioritet prilikom izrade ovog aviona još nisu precizirani, i za sada, su nepoznati.

Budući da Rusi još nisu usvojili avion "pete generacije", Amerikanci su zbunjeni vestima o naprednijem vazduhoplovu.

Moskva nadgleda silose SAD sa raketama

Rusija je lansirala 55 vojnih kosmičkih brodova u periodu od pet godina, pojačavajući kontrolu nad lokacijama za lansiranje američkih balističkih raketa, izjavio je načelnik Generalštaba ruskih oružanih snaga Valerij Gerasimov.
On je, na sastanku odbora ruskog Ministarstva odbrane, istakao da je ovim "omogućeno intenziviranje kontrole nad platformama za lansiranje balističkih raketa u kopnenom delu Severne Amerike i stranim podmorničarskim patrolnim zonama".
Gerasimov je naveo da je izgrađena orbitalna grupa i uspostavljen novi Angara kosmički raketni kompleks za nošenje korisnog tereta u sve vrste Zemljinih orbita sa teritorije Ruske Federacije.
"Dalji razvoj sistema omogućiće sprovođenje stalne globalne kontrole nad lokacijama za lansiranje balističkih raketa", istakao je načelnik Generalštaba ruske vojske i dodao da grupa kosmičkih brodova omogućuje brzu komunikaciju, izviđanje, navigaciju i pruža druge informacije na potrebnom nivou za vojno-političko rukovodstvo, vojne vlasti i samu vojsku.

Međutim, bivši komandant ruskih vazdušno-svemirskih snaga i heroj Ruske Federacije Viktor Bondarev upoznat je detaljno o mogućnostima novog ruskog lovca Su-57.

On tvrdi da nivo "nevidljivosti" tog lovca daje osnovu za dalji razvoj u svim pravcima.

- Su-57 PAK-FA predstavlja proizvod najvećih tehničkih dostignuća u savremenoj vazduhoplovnoj nauci, i to ne samo u Rusiji, već i u celom svetu - tvrdi Bondarev, a prenela je "Ruska reč".

Tek prave naslednika

SAD su izuzetno osetljive kada je reč o makar i deklarativnom ugrožavanju njihove, kako veruju, nedodirljive vazdušne dominacije u odnosu na ostatak sveta.

Amerikanci su za potrebe svog vazduhoplovstva već počeli okvirno da razmatraju različite koncepte aviona "šeste generacije" kako po dizajnu, tako i po osnovnim karakteristikama koje će se nametnuti kao zahtevi prilikom proizvodnje.

Ovaj avion bi u dogledno vreme trebao da zameni F-22 Raptora, američkog lovca "pete generacije" koji proizvodi kompanija "Loked Martin".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online