Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 07.11.2017.
18:37
Lj. Ivanović - Vesti A

Trebalo je najuriti Hilari

Bivša predsednica Demokratskog nacionalnog komiteta Dona Brezil objavila je memoare koji ne bi zavredeli posebnu pažnju da u njima nije otkrila plan koji su demokrate imale za zamenu predsedničkog kandidata u poslednji čas, mesec i po dana pred predsedničke izbore u novembru 2016. koje je Hilari Klinton potom izgubila od Donalda Trampa.

EPA/Rob Carr
Lažni osmesi: Hilari stiže na Trampovu inauguraciju

Planirali presedan

Stvar je krenula rđavo od samog starta. Pritisak Hilari Klinton i njenog tima da ona pošto-poto dobije partijsku nominaciju je bio ogroman. Kako se ističe, mnogi vrlo kvalitetni kandidati nisu ni razmatrali mogućnost da se nadmeću na unutarstranačkim izborima, uvereni da su partijska mašinerija i finansijeri "u džepu Klintonove".

Ali, posle govora u kojem je pristalice Trampa nazvala "jadnicima" i posebno pošto se umalo onesvestila na komemorativnoj ceremoniji žrtvama terorističkog napada u Njujorku, vrh Demokratske partije je video da stvar ide po zlu. Kako piše Brazil, procenti prednosti su se topili i više nije bilo nezamislivo da Klintonova izgubi.

Usledio je plan, ne baš zaverenički, ali ipak plan da se napravi presedan i predsednički kandidat zameni u poslednjem trenutku. A "zamenski kandidat" bio bi niko drugi do Džo Bajden, u tom trenutku aktuelni potpredsednik SAD. Bajden je u tom trenutku imao 74 godine, pa mu je za potpredsedničkog kandidata predložen mlađani senator iz Nju Džersija Kori Buker.

Ne miri se sa fijaskom

Hilari Klinton je od mladosti bila politički aktivista, osam godina prva dama, četiri godine senator iz Njujorka i još četiri državni sekretar SAD. Za krunu karijere, predsedničku funkciju, kao da se oduvek spremala.

Naruku joj je išao i osporavani kandidat republikanaca Donald Tramp koji, kako ćemo kasnije saznati, ni sam nije verovao u svoju pobedu, pa nije imao čak ni spreman pobednički govor. Klintonova se još nije oporavila od tog poraza.

Idealni Bajden

Bajden je zaista bio idealan izbor za takav dramatičan obrt. Iza sebe je imao skoro četiri decenije u Senatu i osam godina potpredsedničke dužnosti u administraciji Baraka Obame. Politički teškaš u svakom smislu je popularan i među demokratama i republikancima, a ni finansiranje kampanje ne bi bio problem.

Malo ko sumnja i da bi Bajden vrlo lako izašao na kraj s Trampom, jer su interna istraživanja pokazivala da u najgorem slučaju ima 17 odsto prednosti u odnosu na kandidata Republikanske partije.

Džo je bio u žalosti

Nije tajna da je Bajden bio prvi izbor Baraka Obame za naslednika u Beloj kući. Ali, nešto pre početka unutarstranačkih izbora, Bajden je izgubio sina Boa koji je umro od tumora na mozgu. Uprkos brojnim uveravanjima da je važno da uđe u trku, on je to odbio, duhom slomljen i u žalosti.

Međutim, Bajden iako načelno zainteresovan, nije bio ubeđen da bi to bilo fer prema biračima i da Hilari Klinton zaista nije u snazi da iznese kampanju do kraja. Uprkos svim nedostacima njene blede, čak i usiljene kampanje, sve do izbora se ipak verovalo da će nadmašiti Trampa. Ruku na srce, ona jeste dobila skoro tri miliona glasova više, ali je izgubila u državama Mičigen i Viskonsin, što se u delegatskom sistemu izbora američkog predsednika pokazalo kobnim.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online