Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 07.11.2017.
11:15 >> 12:41h
Vestionline, Tanjug A

Antiterorističke akcije u Francuskoj i Švajcarskoj

U antiterorističkim operacijama u Francuskoj i Švajcarskoj danas je uhapšeno 10 osoba osumnjičenih da su koristile šifrovane društvene mreže kako bi pripremale moguće napade, saopštili su francuski zvaničnici.

EPA/Etienne Laurent
U toku akcija hapšenja

Osumnjičeni su razmenjivali "zabrinjavajuće poruke" na šifrovanoj aplikaciji za slanje poruka Telegram, navode izvori bliski istrazi, dodajući da istražitelji nastoje da "utvrde šta su oni planirali", prenosi AFP.

Pretrage su još u toku u pariskom predgrađu i jugoistočnoj Francuskoj, navodi AP.

Antiteroristički istražitelji uhapsili su devet osoba u Francuskoj i jednu u Švajcarskoj u operacijama usmerenim na razjašnjenje detalja plana na koji se sumnja.

Švajcarsko tužilaštvo saopštilo je da je uhapsilo jednu osumnjičenu osobu u istrazi o terorizmu, navodeći da je istraga zasnovana na sumnjama u kršenje zakona kojim se zabranjuju Al Kaida i Islamska država i s njima udružene organizacije, javlja Rojters.

Ove operacije su deo istrage pokrenute u julu u čijem su fokusu sumnjive aktivnosti jedne osobe u Švajcarskoj koja je koristila mrežu Telegram, naveo je neimenovani francuski pravosudni zvaničnik.

Osumnjičena osoba koja živi u Švajcarskoj komunicirala je s ljudima u Francuskoj na društvenim mrežama o nepreciziranim nasilnim činovima, rekao je isti francuski zvaničnik.

Neimenovani francuski bezbednosni zvaničnik rekao je da je operacija sprovedena u Eks-an-Provansu na jugu Francuske i Mantonu na mediteranskoj obali, kao i u predgrađu Pariza.
Najnovija operacija sprovedena je nekoliko dana nakon što je novi zakon o antiterorizmu stupio na snagu, u trenutku kada je ukinuto vanredno stanje koje je u Francuskoj bilo na snazi otkako se Pariz našao na meti pogubnih terorističkih napada pre dve godine.

Ranije danas, mediji su javili da je u toku antiteroristička operacija u francuskom regionu Primorski Alpi i u Pariskom regionu, i da je tom prilikom uhapšeno sedam osoba.

Antiteroristička operacija velikih razmera počela je jutros u 06:00 sati u Pariskom regionu i Primorskim Alpima, uz pomoć specijalne jedinice francuske policije (RAID), navela je francuska televizija LCI.

Sedam osoba koje su u operaciji uhapšene sumnjiče se da su nameravale da učestvuju u nasilnoj aciji u Francuskoj, s tim da se "u ovoj fazi istrage ne zna tačna meta", rekao je francuskoj televiziji neimenovani izvor blizak istrazi.

List "Parizjen" navodi da snage reda deluju u okviru preliminarne istrage koju je u maju pokrenuo antiteroristički sektor pariskog tužilaštva zbog "udruživanja u cilju terorističkog poduhvata".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online