Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 07.11.2017.
08:42
Vestionline, Index hr A

Pet stvari o dokumentima koji "drmaju" svet

Šta su u stvari "Rajski papiri", ko ih je objavio, kako je došao do njih i ko je sve na njima- teme su kojima se bavi ceo svet. Pet je ključnih stvari.

pixabay.com
Evo šta sve treba da znate o slučaju "Rajski papiri"

"Rajski papiri" (Paradise papers) je naziv za 13,4 miliona dokumenata koje je od nepoznatog izvora dobio nemački list Zidojče cajtung, koji je i pre toga pokrenuo objavljivanje "Panamskih papira".

Dobar deo dokumenata "Rajskih papira", njih 6,8 milona, odnosi se na poslovanje advokatske firme "Appleby" koja pruža korporativne usluge i ima kancelarije od Bermuda do Mauricijusa, a tu je i 19 korporativnih registara koje vode vlade sa ofšor područja poput Kajmanskih ostrva i Sent Kitsa. Milioni dokumenata pokrivaju decenije ofšor poslovanja od 1950. do 2016. godine pa tako i razotkrivaju svetske tokove novca koji dosad nisu bili poznati široj javnosti. 

Kada je dobio dokumenta, Zidojče cajtung je dokumente podelio sa Međunarodnim konzorcijumom istraživačkih novinara (ICIJ), koji je proteklih meseci koordinisao zajednički rad 96 vodećih svetskih medija ("The New York Times", "Guardian", BBC, "Le Monde " itd.) na istraživanju "Rajskih papira", na čemu je radio 381 novinar. 

Objavljivanje sadržaja dokumenata koje sačinjavaju "Rajske papire" započelo je u nedelju, a Index.hr je sastavio odgovore na pet ključnih pitanja u vezi ove svetske vesti. 

pixabay.com

1. Ko je dostavio papire? 

Zidojče cajtung odbio je da bilo šta komentariše u vezi toga kako su do njih došli "rajski" papiri i ko bi mogao biti potencijalni izvor. To je u skladu sa uobičajenom novinarskom praksom zaštite identiteta izvora, a dokumenti koje je dobio list su verifikovani kao autentični. 

Postoje teorije oko toga ko bi mogao da bude iti izvor 13,4 miliona dokumenata, a jedna je i ta da je reč o nekom informatičaru ili informatičarima koji su u okviru svog posla imali pristup dokumentima "Applebyja". 

Džulijan Asanž je u intervjuu za Al Džaziru izjavio da je izvor ili zviždač koji je dokumente dostavio medijima sigurno osoba s tehničkim ili informatičkim obrazovanjem, verovatno insajder ili haker spolja. 

- Ovo verovatno predstavlja radikalizaciju klase tehničara, čiji je primer bio i Snouden - smatra Asanž.

Curenje dokumenata koje se nazivaju "Rajski papiri" najnovije je u sada već dugom nizu, u kom su najpoznatiji primeri Čelsi mening, već pomenuti Snouden i "Panamski papiri". 

Sve to pokazuje da su dosad tajni tokovi svetskog novca kao i tajne špijunke i vojne akcije svetskih vlada izloženi riziku razotkrivanja, jer više ne mogu funkcionisati izvan digitalnog konteksta, a za funkcionisanje unutar njega potrebne su stotine hiljada informatičara, među kojima je sve lakše naći one koji će zaključiti da je ono što je samo za njihove oči potrebno podeliti sa svetskom javnošću.

2. Koja je razlika između "Panamskih papira" i "Rajskih papira"?

"Panamski papiri" su dokumenti koji su preko anonimnog izvora iscurili iz panamske advokatske kancelarije "Mosak Fonseka" i koji su otkrili pranje novca, izbegavanje međunarodnih sankcija, prevare i razne druge nepodopštine. 

Novinarima je dostavljeno 11,5 milona dokumenata, a anonimni izvor se kratko izjasnio o svojim motivima, istakavši da je sve to učinio zbog rastuće nejednakosti prihoda u svetu. 

Novinari iz 80 zemalja sveta i 107 medijskih organizacija su uz koordinaciju ICIJ-a godinu dana istraživali i proveravali dobijene dokumente, čije je objavljivanje započelo u 2016. Reč je projektu koji je i u praksu novinarstva uveo značajne inovacije, te je uništio i nekoliko karijera svetskih političara.

pixabay.com

3. Šta zapravo otkrivaju "Rajski papiri" i ko se u njima spominje?

Dokumenti pokazuju da je ofšor carstvo mnogo veće i komplikovanije nego što se dosad mislilo kao i da se njim koriste brojne svetske korporacije poput "Siemensa", Facebooka, "Nikea" i "Applea", kao i poznate ličnosti, kao što je frontmen benda U2 Bono, britanska kraljica Elizabeta II, bliski saradnici poznatih političara, kao što je kanadski premijer Džastin Trudo, kao i razni drugi bogataši koji nisu u fokusu javnosti. 

Spominje se na primer i aktuelni američki ministar trgovine Vilbur Ros, argentinski ministar finansija Lusi Kaputo, te kolumbijski predsednik Huan Manuel Santos. 

U "Rajskim papirima" spominju se imena najmanje 120 političara i desetine svetski poznatih "faca", a dokumenti koji su iscurili pokazuju kompleksne šeme kojima se može legalno izbeći plaćanje poreza u matičnoj državi. "Appleby" tvrdi, pak, da su žrtve hakerskog napada i da njihovi dokumenti ne otkrivaju ništa nelegalno, ali su i izjavili kako se ne smatraju bezgrešnima i da su spremni da učie na svojim pogreškama.

4. Otkrivaju li "Rajski papiri" kršenje zakona?

Zidojče cajtung sam ističe da pojavljivanje nečijeg imena u "Rajskim papirima" - "ne podrazumeva automatski pravno ili moralno upitno ponašanje". Korišćenje ofšor firmi i poreskih rupa je legalno ili može otići u sivu zonu važećeg pravnog okvira. 

Dalje, reč je o često kompleksnim šemama na čijem opstanku u okviru zakonitosti moraju raditi brojni pravni i ekonomski stručnjaci, što je uostalom i stvorilo bujanje ofšora koji je započeo kao smislena i legalna praksa za brodare. 

Ali, već su "Panamski papiri" imali značajne društveno-političke posledice, kao na primer ostavku islandskog premijera Sigmundura Gunlaugsona čije se ime u njima pojavilo, dok je u Pakistanu smenjen premijer Navaz Šarif. 

"Rajski papiri" će sigurno dati novi zamah debati u javnosti i među političarima o zatvaranju rupa u poreskim zakonima, kao i o tome je li sve što je legalno ujedno i fer i treba li ostati legalno. 

Preliminarne istrage nadležnih institucija već su započete.

5. Hoće li biti političkih posledica?

Već ih ima, navodi Index.hr. 

Australijska poreska uprava najavila je da pokreće istragu zbog "Rajskih papira", a nemačka vlada najavila je da će pokušati da dogovori s uključenim medijima da dobije na raspolaganje zbog istrage sve dokumente koji sačinjavaju "Rajske papire". 

Portparol nemačke vlade Štefen Zajbert Seibert je u saopštenju pozdravio objavu "Rajskih papira" , a ministar pravosuđa Heiko Mas najavio je zatvaranje svih mogućih rupa u poreskom zakonodavstvu i najavio da će se Nemačka zalagati da se oko toga postigne dogovor i na nivou Evropske unije. 

U Velikoj Britaniji laburisti su najavili pokretanje parlamentarnog istražnog poverenstva o izbegavanju plaćanja poreza. 

Evropska komisija najavila je brzu akciju protiv izbegavanja plaćanja poreza, koja bi trebalo da uključii i crnu listu poreskih oaza kojima bi time bilo značajno otežano poslovanje s članicama EU-a. 

Poverenik EK Pijer Moskovici zadužen za poreska pitanja rekao je da je "zgrožen, ali ne i iznenađen" najnovijim otkrićima. Trumpov ministar trgovine Ros se pak brani da nije učinio ništa ilegalno, no već ga optužuju da je lagao u svedočenju pred Kongresom. To su samo neki od brojnih primera reakcija širom sveta na objavu "Rajskih papira", a mnoge tek treba da uslede, kao i nova otkrića.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online