Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 05.11.2017.
18:11
N. JOKIĆ i agencije A

Belgija neće begunca iz Barselone

Pudždemonov advokat Pol Bekert izjavio je da mu je upravo stigla vest od klijenta da je (zahtev za hapšenje) zaista izdat protiv njega i četiri ministra koji su u Belgiji.

EPA/Olivier Hoslet
Nigde više nije siguran: Karles Pudždemon 

"To praktično znači da će špansko pravosuđe poslati zahtev za izručenje na adresu federalnog tužilaštva u Briselu", naveo je Bekert.

Istovremeno, belgijska ministarka energetike, okoline i održivog razvoja Mari-Kristin Margem rekla je da nema osnova da se bivšem katalonskom lideru Karlesu Pudždemonu odobri azil jer njegov život nije ugrožen, niti postoji osnova za azil.

Bez posredovanja

Švajcarska vlada je početkom oktobra, uoči referenduma u Kataloniji, saopštila da je u kontaktu sa "obe strane" pošto je separatistička vlada u Barseloni zatražila da se problem podigne na međunarodni nivo. Vlada u Madridu je odbila bilo čije pregovaračko posredovanje jer bi takvi pregovori značili da Madrid i Barselona pregovaraju na ravnoj nozi, kao država sa državom.

Po njenim rečima, pitanje azila bivšem katalonskom lideru biće razmatrano na sudu ukoliko on podnese zahtev.

Otišao na vreme

Pudždemon je početkom ove nedelje doputovao u Brisel pošto je vlada Španije smenila njega i 13 članova njegovog kabineta zbog nezakonitog proglašenja nezavisnosti Katalonije.

Državno tužilaštvo Španije zatražilo je izdavanje evropskog naloga za hapšenje Pudždemona i četiri člana katalonske vlade pošto se nisu pojavili na saslušanju u Madridu. Španski sud naložio je pritvor za osam članova vlade u Barseloni posle njihovog saslušanja, u okviru istrage o pobuni i proneveri sredstava.

Evropska unija odbila je da interveniše povodom evropskog naloga za hapšenje Pudždemona koji se trenutno nalazi u Belgiji, uz obrazloženje da je to pitanje za sudove.

Nigde skloništa

Švajcarski poslanici se ne slažu oko toga da li bi njihova zemlja trebalo da pruži politički azil katalonskom lideru Karlesu Pudždemonu.

Andreas Glarner, poslanik krajnje desne Narodne partije, predložio je da Pudždemon dobije azil. "On je žrtva političkog progona, prava izbeglica", rekao je Glarner za "Argauer cajtung". Podržao ga je Janik Bite iz Demohrišćanske stranke, inače predsednik poslaničke grupe za prijateljstvo Katalonija - Švajcarska.

Makron čuva Španiju

Španskom premijeru Rahoju punu podršku dao je francuski predsednik Makron, što je bio jasan znak Briselu i Berlinu da, uprkos tome što priželjkuju regionalizaciju EU, ne mogu da podrže Kataloniju niti da se mešaju u sukob oko njenog osamostaljenja.

Jedan od članova ove grupe, socijalista Matias Rejnar, bio je za nijansu oprezniji. "Ako zahtev za azil stigne u Bern, treba ga razmotriti", rekao je on. Rejnar je pominjući vladu u Madridu, ocenio da je "vrlo problematičan" zahtev da se zatvori "šef države" koji je želeo da ostvari program na osnovu kojeg je izabran.

Takođe socijalista, poslanik Manuel Tornar, odbija i pomisao da Bern pruži azil katalonskom lideru.

"Obe strane su grešile, treba da ostanemo po strani i budemo spremni za eventualno posredovanje", rekao je on.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online