Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 02.11.2017.
01:31
S. P. - Vesti A

"Vesti" u Sidneju: Složno podižu novi hram

Verni narod pri crkvi Svetog Luke u sidnejskom Liverpulu proslavio je ovog utorka slavu misionarske parohije. Okupljeni u lepom broju iako je bio radni dan, vernici i njihovi prijatelji prisustvovali su Svetoj arhijerejskoj liturgiji koju je predvodio episkop australijsko-novozelandski Siluan. Domaćin slave bio je Mirko Spasojević sa suprugom.

S. Princip
Nova uprava sa parohom

U dvorištu na crkvenom imanju u ulici Flauerdejl, zatim je priređen slavski ručak.

Uz praznik, parohijani i njihov sveštenik Aleksandar Milutinović imali su sa čime da izađu pred episkopa i druge goste. Ovde, kako je čitaocima "Vesti" poznato, već više godina rade na novom hramu koji ubrzano dobija svoj konačan oblik. Domaćini kažu da su veoma zadovoljni kako radovi teku - stigli su do izgradnje glavne kupole, a već su naručili i crep za pokrivanje objekta. Uspeli su da kod umetnika u zavičaju plate četiri petine cene novog ikonostasa. Takođe, crkvena zvona koja im je podario ovdašnji Obrovačko-bukovički sabor, na putu su brodom ka Petom kontinentu.

S. Princip
Domaćin Mirko Spasojević i predsednik Predrag Mrkela sa sestrama

Početkom iduće godine, inače, biće tačno decenija kako je ovde počelo ostvarivanje ideje o osnivanju parohije i podizanju hrama. Skoro osam godina kasnije, parohijani su zdušno radili na obezbeđenju sredstava za otplatu imanja na kome su bile dve stare kuće - jedna preuređena da služi kao crkva. Izgradnja, praktično, traje nešto više od dve godine.

Ovo je ne samo jedna od najdinamičnijih parohija, već je i njen rad među najtransparentnijim.
Nekoliko dana pre slave, ovde je održana i godišnja skupština na kojoj je birana crkvena uprava u novom mandatu. To je bila prilika i da se prisutni upoznaju sa finansijama u prošloj godini i odlučeno da se javnost otvoreno upozna s ocenama skupštine i takođe o finansijama.

Nova-stara uprava

Paroh Aleksandar Milutinović odao je zahvalnost svim parohijanima, Kolu srpskih sestara, kao i svim priložnicima i dobrotvorima crkve. On je sa zadovoljstvom istakao da je protekla uprava bila prva koja je za poslednjih devet godina radila besprekorno i čiji rezultati su vidljivi na svakom mestu.
Nije čudno, dakle, da je najveći deo ranije uprave izglasan i u novu. Za predsednika je biran Predrag Mrkela, zamenika Petar Ležaja, sekretara Srđan Ležaja, blagajnika Vasilije Baković, a tutora Stevan Alavanja. Članovi uprave bez funkcije su Đuro Bogunović, Stevan Gagić, Goran Kitić, Mirko Spasojević i Darko Erceg.
Novi članovi su Đoko Maričić, Veljko Vujanić, Maja Gagić i Simo Lazić.

S. Princip
Tokom službe u crkvi

Uz ostalo je rečeno da je parohija za ikonostas otplatila 83.000 dolara, a za tri krsta 3.000 evra (Obrovačko-bukovičkom saboru istovremeno je izražena zahvalnost za njegovo učešće od 13.500 evra). Rečeno je da je do sada u potpunosti isplaćen jedan od dva bloka kupljena za crkvu, a da je na drugom bloku još ostalo da se plati 310.000 dolara. Ono što je posebno važno, jeste da parohija redovno isplaćuje sve obaveze. Uprkos ogromnim zahvatima, stara uprava ostavila je novoj račun sa 13.000 dolara, te građevinski fond sa 54.000 dolara.

 

 

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Veliko srce u malim ljudima
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online