Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 02.11.2017.
04:11
O. Đoković - Vesti A

Sveta Petka svima učiteljica

U konkurenciji svih srpskih pravoslavnih svetkovina, žiteljima pariskog predgrađa Bondi najmilija je Sv. Petka. Poseban je to dan, kad u velikom broju molitveno posete svoj istoimeni hram, istina, kvadraturom mali, a lepotom i značenjem džinovski. U tom domu, koji stalno obogaćuju, primaju i veliki goste, pa je ovaj put, na hramovskoj slavi Sv. Petke, kako sami opisuju, bilo "baš veličanstveno".

O. Đoković
Otac Željko, vladika Joanikije, prota Nikola i kumovi slave


Zapadnoevropski vladika Luka na liturgiju je pozvao episkopa budimsko-nikšićkog Joanikija, uz njega je parisko sveštenstvo, prednjače protojereji-stavrofori, starešine hramova Željko Simonović (Sv. Petka, Bondi) i Nikola Škrbić (Sv. Sava, Pariz).

Rukopoložen đakon Ilić

U ovom prekrasnom danu ljubavi i sloge, blagoslovenom od strane vladike Luke, tokom liturgije u đakona je rukopoložen Goran Ilić.

Crkva blista u svetlosti, treperenju sveća i cveću, miris tamjana pojačava osećaj sjedinjenosti sa Svevišnjim, horske molitve vernika teku tečno, svečarsko je raspoloženje, dominira zajedništvo. Episkop Joanikije je u besedi zahvalio na pozivu i gostoprimstvu, pa svoja razmišljanja, takoreći, pretočio u poeziju:

- Sv. Petka je svima nama učiteljica, život je provela u skromnosti i tajnosti službe Božje, molitve je prinosila za ceo svet. Ona povezuje pravoslavlje Grka, Bugara, Rumuna i Srba, svi je pomalo svojataju. I danas nas Sv. Petka uči da je našim životima potrebno malo više skromnosti, ljubavi, vere i molitve, to su milosrđa koja oplemenjuju čovekovo biće, to je ljubav koja sve nadopunjuje i isceljuje.

O. Đoković
Episkop Joanikije među vernicima

Ovom izuzetno lepom slavlju prisustvovao je Darko Tanasković, ambasador Srbije u Unesku, predsednici Opština i veliki prijatelji Srba Silvin Tomasan (Bondi) i Mišel Furkad (Pjerfiti), predstavnici Ambasade Srbije, srpskih zajednica i udruženja, oko 500 vernika, među kojim mnogo dečice, a svi su posle bogosluženja bogovski pogošćeni. Po tradiciji, u ogromnom šatoru obedovalo se u smenama, a tu su parohijanke, ponesene duhom Sv. Petke, bile na usluzi svakom, stoga pohvale Maji, Suzani, Dragici, Ljubinki, Silvani, Sari i Jeleni. Ipak, sve su nadvisili kumovi slave Nataša i Dejan Stanković i njihovo dvoje dece Ognjen i Lena.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online