Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 02.11.2017.
00:55
B. Božin - Vesti A

"Vesti" u Nemačkoj: Starima preti siromaštvo?!

Dve trećine Nemaca ne zna kojim prihodima će zaista moći da raspolaže kada jednog dana odu u penziju, piše dnevnik "Velt".

pixabay.com
Zahteva se uvođenje onlajn računa sa tačnim iznosom

Zbog toga se velika većina i ne sprema na ono što ih čeka. Iako državni fond penzijskog osiguranja još od 2002. godine redovno šalje informacije o projektovanom nivou penzije, baziran na iznosima koje su zaposleni uplaćivali do tog trenutka, većina u starosti neće živeti samo od iznosa državne penzije, već i od dodatnih prihoda - životnog osiguranja, penzija koje su ostvarivali direktno preko firmi u kojima su radili ili privatnih fondova. Mnogi zaposleni u Nemačkoj raspolažu već sada dodatnim izvorima finansiranja u starosti, ali minimalan broj njih zna sa koliko novca u starosti zaista može da računa.

Zbog toga su sve glasniji zahtevi za uvođenje posebnih onlajn penzijskih računa koji bi svakom građaninu obezbedili potpunu transparentnost njegovih kompletnih budućih primanja.
Poboljšanje bi moglo da donese uvođenje novog sistema penzijskih čekova, navodi se u jednom istraživanju koje je sproveo Institut za penzione fondove (DIA).

U pregovorima oko sklapanja nove koalicione vlade već se razgovara i o ovome i velike su šanse da će ono biti i realizovano. Tako je FDP u svom programu ovu temu već definisao kao jedan od prioriteta, a i ostale stranke koje bi trebalo da oforme takozvanu Jamajka koaliciju su saglasne oko ovog pitanja.

Skandinavska iskustva

Da političari u čitavu akciju ne ulaze (samo) zbog toga što se brinu o dobrobiti starijih sugrađana pokazuje izjava Volfganga Štajgera, generalnog sekretara ekonomskog saveta vladajućeg CDU
. Kako je rekao, iskustva iz Skandinavije pokazuju da posle uvida u buduća primanja mnogi koji se bliže odlasku u penziju nalaze načine da produže radni vek, jer tako zarađen novac je mnogo veći nego što može da donese bilo koji drugi tradicionalni vid štednje za crne dane. Na taj način ljudi - potpuno dobrovoljno i bez toga da ih političari pritiskaju - pristaju da rade i do 70. godine života pa i duže.

- Interes stanovništva za takvim podacima je ogroman - ističe Andreas Haketal, finansijski ekspert Gete univerziteta, koji kaže da su pojedine banke već samostalno pokrenule projekat istraživanja načina da se svi podaci o penziji objedine na jednom mestu.

U projektu je učestvovalo više od 12.000 dobrovoljaca, a na startu je više od 70 procenata izjavilo da nema nikakvu ideju o primanjima koja ih očekuju posle penzionisanja. Polovina ispitanih je istovremeno navela da se plaši siromaštva u starosti.

Dok se u Nemačkoj još diskutuje o uvođenju ovakvih informacionih sistema, u drugim zemljama ih već uveliko koriste. Tako u Švedskoj još od 2004. godine postoji onlajn portal na kome građani mogu da vide tačan iznos budućih primanja. Sličan portal postoji od 2010. godine i u Holandiji.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 02.11.2017. 18:32
Ma to je u Nemačkoj.Neka ti stari iz Nemačke dodju u Srbiju.U Srbiji starima cveta cveće(razume se na gro,bu).
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online