Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 28.10.2017.
10:31
blic.rs, Vestionline A

Britanski list: Jedna EU zemlja priznaje nezavisnu Kataloniju?

Finska bi mogla da postane prva zemlja koja će zvanično priznati Kataloniju kao republiku, a taj potez bi ovu skandinavsku zemlju mogao da direktno suprotstavi Evropskoj uniji, piše londonski "Dejli ekspres".

Reuters
EU se nećka - priznati Kataloniju ili ne?

Poslanik iz Laponije, Miko Karna, najavio je, naime, da će finskom parlamentu podneti predlog da prizna novonastalu državu, prenosi list.

Kako se podseća, Karna, koji je iz redova vladajuće Partije centra koju predvodi premijer Juha Sipila, čestitao je Kataloniji nakon što je regionalni parlament u petak izglasao otcepljenje od Španije.

Ako bi Finska zvanično priznala Kataloniju kao novu državu to bi bio samo još jedan udarac za EU koja je snažno podržala jedinstvenu Španiju, navodi list.

- Ako bi Finska priznala Kataloniju, time bi se narugala Evropskoj uniji i njenom odbijanju da prizna novi status tog regiona - piše "Dejli ekspres".

Istovremeno, ukazuje londonski dnevnik, predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker upozorio je da se pojavljuju "pukotine" u okviru EU zbog potresa u Kataloniji koje dovode do rascepa u Uniji.

Škotska vlada je takođe uputila poruku podrške, navodeći da Katalonija "mora imati" pravo da odredi vlastitu budućnost.

Škotska vlada saopštila je da "poštuje i razume" stav katalonske vlade, a centralnu vladu u Španiji kritikovala je zbog "odbijanja dijaloga".

"Dejli ekspres" piše da bi i Argentina mogla formalno priznati Republiku Kataloniju.

Levičarski poslanik argentinskih socijalista Huan Karlos Đordano, koji zastupa provinciju Buenos Aires, rekao je, naime, da će u parlamentu podneti predlog da ta južnoamerička zemlja prizna Kataloniju.

Podrška drugih

Južna Osetija je spremna da razmotri pitanje priznanja nezavisnosti Katalonije, izjavio je za Sputnjik šef diplomatije Južne Osetije Dmitrij Medojev.

Južna Osetija sa pažnjom prati dešavanja u Kataloniji.

- Samo što sam se vratio iz Barselone, gde smo otvorili naše predstavništvo. Rukovodstvo Južne Osetije će razmotriti pitanje priznanja nezavisnosti Katalonije, ako stigne zahtev od nje - rekao je Medojev.

On je dodao da niko nema pravo da zabrani stanovnicima Katalonije da imaju sopstvenu državu.

Predsednik skupštine Korzike Žan Gi Talamoni podržao je nezavisnost Katalonije.

- Pozdravljamo rađanje "republike Katalonije" i izražavamo našu solidarnost sa njenom Vladom i njenim narodom - napisao je Talamoni na Tviteru.

Korzika žali što se "taj istorijski događaj ne odvija u mirnim uslovima".

Sa druge strane, Turska, Meksiko, Argentina već su saopštile da neće priznati Kataloniju.

Parlament Katalonije je proglasio nezavisnost, a Madrid je na to odgovorio pokretanjem Člana 155 Ustava Španije, odnosno raspuštanjem tog parlamenta, smenom Vlade i raspisivanjem izbora za 21. decembar.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online