Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 26.10.2017.
00:49
N. Jokić - Vesti A

Kome je potrebno rasparčavanje EU (2): Raspad Jugoslavije je opomena

"EU se sprema da lansira projekat federalizovane Evrope koja bi bila regionalizovana kao Nemačka sa njenim pokrajinama", upozoravao je još 2002. godine francuski germanista i profesor Pjer Ilar. Tada je izdao knjigu "Manjine i regionalizmi u federalnoj Evropi regija - istraživanje o nemačkom planu koji će potresti Evropu".

EPA/Patrick Seeger
Evropski parlament: Deo briselske "političke kuhinje"

Ova knjiga ga je svrstala u red politički nepodobnih intelektualaca u Francuskoj. Bojkotovan u medijima, nazivan desnim ekstremistom, pod izuzetnim psihološkim pritiskom Pjer Ilar skrenuo je u međuvremenu u egzotične krugove teoretičara zavera, radikalnih katolika i rojalista.

Ostaje činjenica da je njegova knjiga prepuna podataka, dokumenata i mapa koje niko nije mogao da ospori. Kada sam sa njim razgovarala u Parizu u leto te 2002. godine, govorio je i upozoravao da "slučaj (raspada) Jugoslavije pokazuje šta može da se dogodi kada se granice dovedu u pitanje".

Etnička i plemenska Unija

"Evropa autonomnih, gotovo nezavisnih regija sa sopstvenim službenim jezicima, biće etnička i plemenska. U njoj će vladati rivalstva između bogatih i manje bogatih regija", rekao je tada Ilar. Bio je ubeđen da je EU, umesto da ide na konfederalno približavanje postojećih država, krenula putem rastakanja njihove suverenosti u regije i federalno povezivanje tih regija preko Brisela. "To je nemački etnički koncept po kome jezik i poreklo povezuju ljude", zaključio je Ilar.

Nemački etnički koncept suprotan je francuskoj političkoj kulturi po kojoj građane - pripadnike jedne nacije povezuje država u kojoj su svi građani jednaki bez obzira na poreklo, rasu i veru. Dok nemački ustav govori o ljudskim pravima etničkih grupa, francuski govori isključivo o ljudskim pravima pojedinaca po načelu "sloboda, bratstvo, jednakost" bez ozbzira na veru, pol i rasu.

Ipak, nemačka koncepcija ugrađena je u tekstove evropskih konvencija.

Hrvatskoj sve dozvoljeno

U svojoj knjizi Pjer Ilar navodi primer da Evropska konvencija o zaštiti manjina, usvojena u Savetu Evrope, zabranjuje postojanje zakona u suprotnosti s ljudskim pravima. Zbog toga su evropske instance tražile od Praga da ukine tzv. Benešove dekrete o proterivanju Sudetskih Nemaca 1945. godine - jer niko nema pravo da bude proteran sa svoje zemlje.

Hrvatska je međutim proterala tolike stotine hiljade Srba 1995. godine i nije bila osuđena zbog kršenja prava manjinskog stanovništva. Naprotiv, bila je ubrzo primljena u Savet Evrope, organizaciju koja (bi trebalo da) nadzire poštovanje ljudskih prava i pravnu državu. Zašto? "Pa zato što je bila saveznica Nemačke", odgovorio je Ilar.

Razbijanje Francuske

Da bi se uskladila sa evropskim konvencijama Francuska bi morala da se etnizuje i da zato prethodno promeni ustav. Morala bi da proglasi manjine koje po ustavu još ne postoje zbog principa jednakosti svih građana - pojedinaca, a ne grupa. "Moraće znači da počne da razlikuje građane po poreklu i konačno da se raspadne na gotovo nezavisne regije sa sopstvenim jezicima, što će biti i njen kraj. Francuzi o tome ne znaju ništa ili gotovo ništa", govorio je Ilar.

Njegova predviđanja ostvarila su se, bar za sada, delimično. Na Korzici je, na primer, u regionalnom parlamentu najjača stranka je ona koja zagovara nezavisnost ove regije, a povezana je sa kriminalnim krugovima i separatistističkim teroristima. U ostalim regijama jačaju pokreti za autonomija, naročito u Alzasu.

Ovaj nesporno stručan filolog i tada još profesor bio je odbačen 2002. godine jer se Francuska tada spremala da decentralizuje državu i da potpiše povelju o regionalnim jezicima: bretonskom, korzikanskom, oksitanskom itd. Ali pošto je "đavo uvek u detalju" Ilar je primetio da je u francuskom Alzasu, graničnoj regiji sa Nemačkom, za regionalni jezik proglašen nemački, a ne alemanski alzaški dijalekt koji se još uvek govori brojnim porodicama iz ovog regiona.

SUTRA - Kome je potrebno rasparčavanje EU (3): Nova Kosova u Evropi ?

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online